5 praktische inslaaptips voor baby’s die moeilijk in slaap vallen

Een pasgeboren baby heeft heel wat slaap nodig: gemiddeld 18 tot 20 uur per dag zelfs! Helaas hebben baby’s daar niet altijd even veel zin in. Maar wat kan je als ouder doen om je baby gemakkelijker te laten inslapen? Wij geven je alvast onze 5 favoriete tips om je kleintje zoete dromen te bezorgen.

1. Een lauwwarm badje voor het slapengaan

Geef je baby voor het slapengaan een ontspannend badje. Let er zeker op dat het water een aangename temperatuur heeft, niet te warm en niet te koud, en wrijf zachtjes en rustgevend over het rugje. Even geen badspeelgoed of tekenfilms op de achtergrond: enkel ouders en baby. Zo komt je kleintje tot rust en dommelt hij of zij straks sneller en gemakkelijker in.

2. Inbakeren met een dekentje

Baker je baby in met een lekker warm dekentje. Die ‘baby burrito’ voelt voor je kindje hetzelfde als wanneer hij of zij in de baarmoeder zat. Dat gevoel van vertrouwde geborgenheid helpt baby’s om sneller in slaap te vallen en beter door te slapen. Een paar druppeltjes essentiële olie met een kalmerende geur op het dekentje aanbrengen kan ook helpen om je baby tot rust te brengen.

3. Niet te warm, niet te koud

Slaap jij graag in een snikhete of ijskoude slaapkamer? Nee? Voor je kleintje is het net zo! Een kamertemperatuur van 18 à 20 graden Celsius is het best om je baby richting dromenland te sturen.

4. installeer een slaapritueel

Een slaaproutine brengt rust, zowel voor de allerjongsten als voor volwassenen. Gaan slapen op een vast tijdstip kan bijvoorbeeld al een positieve impact hebben. Natuurlijk hoef je de bedtijd van je baby niet met een chronometer bij te houden, maar een richtuur hebben kan handig zijn.

  • Ook een slaapritueel kan je kleintje klaarmaken voor bedtijd. Voor de allerkleinsten kan dat bijvoorbeeld zijn: de pamper veranderen en de pyjama aantrekken;
  • nog eventjes drinken;
  • knusjes op schoot een boekje lezen;
  • instoppen in bed met de favoriete knuffel;
  • gordijntjes dicht en nachtlampje aan;
  • naar buiten gaan en zachtjes de deur dichtdoen.

5. Maak van het babybedje een happy place

Elizabeth Pantley, opvoedkundige en zelf moeder van 4 kinderen die slechte slapers waren, zweert bij het creëren van een ‘happy place’. Door je baby aan te leren dat het bed een fijne, vertrouwde en veilige plek is, zal het kleintje er ook vlotter in slaap vallen. Dat kan je bijvoorbeeld doen met een speciale slaapposter of een leuke mobile. En pasgeboren kleintjes stel je op hun gemak door hun koude pamper te vervangen door een lauwwarm exemplaar.

VorigeVolgende

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *