Biologische babykleertjes: vluchtige trend of duurzame ontwikkeling?

Ouders en verzorgers hechten steeds meer belang aan biologische en organisch gemaakte babykledij. Ook winkels – zowel online als offline – spelen daar steeds meer op in. Maar waar komt die ecologische, duurzame trend vandaan? En is ze here to stay? Ontdek hier waarom bij meer en meer mensen bio-babykledij de voorkeur geniet.

Back to biologisch

Het aantal gekende en minder gekende babymerken en grote retailers dat een biologische, ecologische kinderlijn lanceert, gaat de laatste jaren in sterk stijgende lijn. Of het nu strengere milieuvoorschriften, een focus op fairtrade handel of betere productieomstandigheden is, allemaal dragen ze bij aan een betere wereld.

Voor het kindje dat de kleertjes draagt, voor de natuur, maar ook voor de mensen die ze maken. Mooi, toch?

Het organische katoen dat vaak voor biologische babykledij wordt gebruikt, wordt op natuurlijke wijze geteeld. Dat betekent dat er geen pesticiden aan te pas komen, enkel natuurlijke bestrijdingsmiddelen en organische meststoffen. Ook wordt er minder water verbruikt op biologische plantages.

Het resultaat: zachtere, fijnere kleertjes gemaakt in betere omstandigheden van kwalitatiever materiaal. Iedereen wint!

Milieu- en andere voordelen

Organische babykleertjes zijn niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je kindje!

De huid is ons grootste orgaan, dus het is belangrijk om die, zeker in de vroegste stadia, met zorg en de nodige voorzichtigheid te behandelen. Het katoen is zachter en voelt aangenamer op hun huidje, dat minder snel irriteert. Perfect voor pasgeboren baby’s, aangezien hun immuunsysteem nog niet volledig ontwikkeld is.

Daarom zijn ze vatbaarder voor allergieën en huidaandoeningen zoals eczeem. Merk je dat je kind hier gevoelig aan is en regelmatig last heeft van uitslag? Dan is biologische babykledij misschien iets voor jou!

Heb je schrik voor het hoge prijskaartje dat vaak geassocieerd wordt met de term “biologisch”? Niet nodig! Je kan je biologische babykleertjes uiteraard kopen in een dure boetiek, maar ook in de grote en betaalbare retail ketens zoals Lidl vind je tegenwoordig een ruim aanbod aan biologische baby-en kinderkleertjes. Zo is biologisch shoppen voor zoon- of dochterlief ook nog eens voordelig voor je portemonnee!

Zo herken je biologische babykleertjes

Als je babykleertjes vervaardigd zijn uit biologisch katoen, dragen ze hoogstwaarschijnlijk het GOTS-keurmerk. Dat is de belangrijkste standaard voor biologisch katoen: de Global Organic Textile Standard. Katoen met dat label is 100% biologisch geteeld volgens bijzonder strenge standaarden.

Het betekent dat zowel tijdens de teelt als bij het verwerken van het katoen tot kleertjes gegarandeerd enkel natuurlijke materialen werden gebruikt. In geen enkele stap van het proces zijn chemicaliën gebruikt.

Daarnaast staat deze certificering ook borg voor waardige, veilige en eerlijke werkomstandigheden voor de boer. En, minstens even belangrijk: het label garandeert dat er geen kinderhandjes het katoen moesten plukken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *