Een luxe fopspeenkoord: waarop moet ik letten?

Een fopspeenkoord is een must voor elke ouder in spé(en). Ze komen in vele vormen en maten maar ondertussen zijn er ook enkele luxe uitvoeringen. Waarop moet je letten bij het aankopen van een fopspeenkoord en waar zitten precies de verschillen?

Wat is een speenkoord?

Een speenkoord, ook wel fopspeenkoord of speenketting genoemd, is een superhandige accessoire voor je kindje. Het zorgt ervoor dat je kleine spruit zijn of haar fopspeen niet kan verliezen en voorkomt ook dat het tutje op de grond valt. Zo hoef je dus niet om de haverklap een nieuwe te kopen! Daarnaast bewijst het schattige kleingoed zeker zijn nut bij uitstapjes met de kinderwagen of in het kinderzitje van de auto of de fiets. Bovendien zijn ze in allerlei kleuren, vormen en maten te verkrijgen: een optie voor ieders smaak dus. Tegenwoordig zijn er zelfs luxe-edities in leer waar zoon- of dochterlief hun tanden in kunnen zetten!

De vereisten voor een goed speenkoord 

Een goed speenkoord moet natuurlijk aan enkele vereisten voldoen, zodat de veiligheid en gezondheid van je kindje gegarandeerd blijft. Wij lijsten ze hier even voor je op:

  • Lengte: Het eerste en misschien wel belangrijkste criterium. De NEN-EN 12586+A1 norm bepaalt dat fopspeenkoorden nooit langer mogen zijn dan 22 centimeter. Dit om verstikkingsgevaar te vermijden. Langere koorden kunnen immers verstrengeld geraken rond de hals van je kindje.
  • Uit betrouwbare bron: Kies voor een fopspeenkoord die vervaardigd is uit natuurlijke materialen en zo veel mogelijk vrij is van chemicaliën. De beste manier om dit te doen, is door je fopspeenkoord te kopen via een betrouwbare bron, zowel online als offline. Laat obscure websites of louche rommelmarkten dus links liggen in dit geval!
  • Materiaal: Welk materiaal jouw kindje verkiest, is afhankelijk van baby tot baby. De een heeft liever een hard materiaal, zoals leer, maar veel baby’s verkiezen een zacht badstof materiaal om zijn of haar tandjes in te zetten en houden meer van tutana’s. De beste manier om erachter te komen wat de favoriet is van jouw kleintje? Testen, testen en nog eens testen!
  • Kwaliteit: Goede kwaliteit is key, en dat is ook bij fopspeenkoorden het geval. Je wil natuurlijk niet dat het nieuwe speenkoord van je baby al na een paar maanden de vuilbak in moet omdat het volledig kapot is en uit elkaar valt. Let daarom bij het aankopen altijd op kwaliteit van de stof zelf, maar ook op het stikwerk en de wijze van bevestiging van de clip en eventuele drukknopen. Koop ook nooit een speenkoord dat bestaat uit losse onderdelen die uit elkaar kunnen vallen. Modellen met houten kralen of bedeltjes zien er misschien leuk uit, maar vormen een ernstig risico op verstikking. Houten kralen bijvoorbeeld kunnen vrij makkelijk splijten waardoor er kleine onderdelen loskomen. Ook de speenkoorden waarbij losse onderdelen verlijmd zijn, kan je beter links laten liggen.

Tips voor het gebruik van een speenkoord

Houd daarnaast ook altijd deze tips in je achterhoofd wanneer je een speenkoord aanschaft:

  • Gebruik een speenkoord altijd onder ouderlijk toezicht. Je weet nooit wat er kan gebeuren, en better safe than sorry!
  • Een speenkoord is GEEN speelgoed. Het vervangt ook geen fopspenen of bijtringen.
  • Gebruik nooit een speenkoord in het bedje van je baby, wegens verstikkingsgevaar. Een los tutje of een speendoek kan wel soelaas bieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *