Een slaapzak voor je baby: de ultieme checklist

Pasgeboren baby’s bewegen niet of nauwelijks wanneer ze slapen, maar naarmate ze ouder worden komt daar verandering in. Op een gegeven moment brengen dekentjes geen troost meer en kan het handig zijn om tijdelijk over te schakelen op een slaapzak voor je baby. Wedden dat je kleine oogappel meteen vertrokken is naar dromenland? 

Waarom een slaapzak voor je baby een goed idee is

Een babyslaapzak sluit vrij nauw aan en zorgt ervoor dat je baby lekker knus ingenesteld zit, vergelijkbaar met een dekentje om in te bakeren. Aan de voetjes is wel voldoende ruimte voorzien om te trappelen. Daarom wordt een babyslaapzak ook wel eens een trappelzak genoemd. Met zo’n oplossing bescherm je je beweeglijke baby tegen zichzelf en tref je hem of haar de volgende ochtend niet in de meest onmogelijke posities aan in het bedje!

Een slaapzak voor je baby biedt enkele voordelen in vergelijking met een lakentje of dekentje:

 • Het is veiliger: het hoofdje van je baby wordt in geen geval bedekt, waardoor verstikkingsgevaar of andere problemen met ademen worden vermeden.
 • Er is minder risico op wiegendood in buikligging, aangezien het moeilijker is voor je baby om van zijn of haar rugje naar de buik te rollen.
 • Het is comfortabeler voor je baby: ze kunnen immers niet meer zo hard woelen dat ze hun dekentje verliezen. Zo zullen ze dus ook beter doorslapen en minder snel wakker worden van de kou.
 • Klimaapjes kunnen ‘s nachts niet zomaar op verkenning uitgaan, waardoor zware valpartijen worden vermeden.

Waaraan herken ik een veilige babyslaapzak?

Een slaapzak voor je baby vind je in allerlei kleuren, maten en materialen. Maar hoe weet je dan of je een geschikt exemplaar gekozen hebt?

Wel: je babyslaapzak is veilig en comfortabel voor je kindje als hij aan de volgende criteria voldoet:

  • De slaapzak sluit met een rits, niet met knopen. Die kunnen namelijk loskomen en vormen dan een verstikkingsgevaar. Ideaal is een rits die naar beneden sluit, zodat die buiten het bereik van je kindje blijft.
  • Koop niet ‘op de groei’, maar kies een slaapzak waar je baby goed in past. Een te grote slaapzak gaat zijn nut voorbij, een te kleine is oncomfortabel.
  • Zorg ervoor dat je baby over genoeg beenruimte beschikt om een kikkerstand te doen. Dat is goed voor zijn of haar heupontwikkeling.
  • Kies voor een materiaal dat ademt. Zo kan de overtollige warmte ontsnappen en heeft je baby nooit extreem warm. Een katoenen slaapzak is altijd een veilige optie.
  • Let erop dat je babyslaapzak voorzien is van gaten voor de armen van je baby. Zo kan je baby gemakkelijker terug op zijn of haar rugje rollen mocht hij of zij toch in buikligging terechtkomen.
  • TOG-waarde. De TOG-waarde (Thermal Overall Grade) geeft aan hoe goed het materiaal (lichaams)warmte vasthoudt. Handig om in de gaten te houden, zodat je kindje ‘s nachts niet oververhit of net onderkoeld geraakt. Idealiter heeft een zomerslaapzak een TOG van 0,3-1,0 en een winterslaapzak een TOG van 2,5-3,0.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *