Een veilige hechting tussen ouder en kind

Wat is een veilige hechting

Een baby heeft nood aan voeding, geregeld een propere pamper en een veilig bedje. Maar bovenop deze basisbehoeften heeft een kind ook een zeer sterke nood aan liefde, aandacht en knuffels. Door er altijd opnieuw voor je kind te zijn, raken ze veilig gehecht. Wees een warme en betrouwbare haven waarnaar hij of zij altijd kan terugkeren als ze op ontdekking zijn geweest.

Een goede hechting is ontzettend belangrijk voor de sociale en emotionele ontwikkeling van een kind.
De relatie tot de belangrijkste zorgfiguren in het begin kan een blijvende invloed hebben op hun zelfbeeld en de relaties die ze met anderen aangaan in hun verdere leven.

Hechting tijdens de eerste uren same

Vele ziekenhuizen zorgen ervoor dat je pasgeboren zuigeling zo snel mogelijk na de geboorte op je huid wordt gelegd. Dit huid-op-huid-contact is erg belangrijk om meteen aan een goede hechting te werken.
Je baby voelt minder spanning en voelt zich veilig en beschermd. Hij of zij kent je stem al van in de baarmoeder en voelt zich goed dichtbij je warme huid.

Hechting tijdens de eerste weken

Je kindje communiceert in het begin vooral door te wenen. Door op tijd te reageren op het gehuil, leert je baby langzaamaan dat je er voor hem bent en dat hij in veilige handen is. Je lieverd kan echter ook ontroostbaar huilen, maar gelukkig helpt je aanwezigheid dan om de spanning beter te verwerken.

Tijdens deze eerste weken is veel contact en geknuffel heel erg belangrijk.

Hechting tijdens de eerste maanden

Na een maand of drie begint je baby je te herkennen. Jij, als persoon, wordt alsmaar belangrijker voor hem. Ga je terug aan de slag, dan is het essentieel veel aandacht en affectie aan je baby’tje te geven wanneer jullie samen zijn.

Experts zijn bang dat kinderen vandaag de dag te veel tijd doorbrengen in de relax, het park en het bedje omdat ouders heel wat taken moeten combineren en er vaak geen tijd overblijft voor het knuffelen. Maak hier dus tijd voor!

Vanaf 9 maanden kan je baby eenkennig worden en wat verlatingsangst ontwikkelen, maar je kan enkele dingen doen om je kindje wat gerust te stellen. Bijvoorbeeld: uitleg geven bij wat je doet, niet zomaar wegglippen zonder iets te zeggen en het afscheid niet te lang uit te rekken.

In onbekende situaties zal je kleintje graag eerst vanop je schoot de boel wat in de gaten houden. Na een poosje durven ze wat meer gaan verkennen, maar wel op voorwaarde dat jij er voor hen bent om ze op te vangen wanneer ze zich niet veilig meer voelen.

Gedurende de hele kindertijd (en evengoed daarna) baten kinderen bij een veilige hechting met hun ouders. Ze krijgen meer zelfvertrouwen en durven hun weg te zoeken in het leven en weten dat ze altijd bij jou terecht kunnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *