Er was eens… een baby die doorslaapt

Het is een van de moeilijkste en meest uitdagende periodes uit het leven van een ouder. Meerdere keren in het midden van de nacht opstaan om je kleintje te troosten. We gaven je eerder al verschillende tips & tricks die helpen om je baby te laten slapen. Het is natuurlijk belangrijk om te starten met een goede basis: het juiste bed uitzoeken, de juiste bedomranding kiezen, zorgen dat je slaapzakje aan alle voorwaarden voldoet,

 

Grote verschillen in slaappatronen tussen baby’s 😴

Ook al doe je alles juist, toch kan het gebeuren dat slapen, en dan vooral doorslapen, moeilijk verloopt. Het is belangrijk dat je verstaat dat de mate waarin baby’s doorslapen erg varieert. Het verandert misschien niet veel aan de situatie, maar het is een geruststellend idee dat heel, héél veel ouders in hetzelfde schuitje zitten. Het kan frustrerend zijn als je verhalen hoort van andere ouders wiens baby’s en kindjes vanaf jonge leeftijd de hele nacht doorslapen. Weet dat er voor elk van die stoefers andere zijn die die hun ogen amper kunnen openhouden van vermoeidheid.

 

Later geen problemen

Geruststellend onderzoek wijst uit dat er geen fysieke of mentale problemen gekoppeld zijn aan het feit of je kindje al dan niet de hele nacht doorslaapt. Je hoort ons natuurlijk niet zeggen dat slaap onbelangrijk is, vooral voldoende uren slaap naargelang de leeftijd van een baby is erg van belang. In één keer doorslapen is dat echter niet.

 

Je baby ondervindt misschien geen langetermijngevolgen van ‘s nachts wakker worden, maar voor ouders is dat heel wat anders. Het is stresserend voor je relatie en nefast voor je mentale gezondheid. Wacht niet te lang met erover te praten en zoek hulp als je de situatie niet langer de baas kan. Dit is zonder twijfel één van de moeilijkste momenten uit je leven dus blijf er niet te lang mee zitten.

 

De juiste verwachtingen

Sommige kinderen hebben meer problemen met tot rust te komen, terwijl voor andere baby’tjes vooral het inslapen zelf problemen geeft. Het slaappatroon van baby’s is een spectrum. Sommigen slapen makkelijk en snel door, terwijl anderen veel moeilijkheden ondervinden. Het is als ouder belangrijk om de juiste verwachtingen te hebben. Kind en Gezin zet die verwachting op: meer dan de helft van de 6 maand oude baby’s slaapt ‘s nacht 6 tot 8 uur aan één stuk. Dit wil zeggen dat iets minder dan de helft van de baby’s dat niet doet.

 

Zelf in slaap vallen

Je baby moet leren om zelf weer in slaap te vallen. Het is normaal dat baby’s ‘s nachts soms wakker worden doordat ze soms ook lichte slaapfases hebben, maar ze moeten leren om zelf weer in te dutten. Dat lukt beter als baby’s zich geborgen en veilig voelen in de omgeving waarin ze slapen.

 

De moment suprême

De nacht waarop je baby voor de eerste keer volledig zelfstandig doorslaapt. Je waant je in de zevende hemel, het aards paradijs. Het is een dag dat zal komen…. Geluk zit in een klein hoekje, maar toch vooral in een baby’tje dat doorslaapt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *