Gaan zwemmen met je baby, als een vis in het water

Zwemmen met kindjes is enorm leuk! De meeste kinderen zijn dol op het water en raken in extase bij het zien van een glinsterende plas. Als ouder moet je wel goed voorbereid zijn op dit jonge geweld. We zetten even wat zaken op een rij zodat je zorgeloos (of beter: zorgelozer) aan dit avontuur kan beginnen. 🐠 🐟 🐬

Belangrijke veiligheidsmaatregelen

Niet de tofste tip om mee te starten maar wel de allerbelangrijkste. Verdrinking is spijtig genoeg nog altijd een te vaak gehoorde doodsoorzaak bij kleine kindjes. Zorg daarom dat je zwembad, vijver, of plonsbad, goed is afgesloten en veilig is afgedekt (een hekje of zeil over de zee zetten is een pak moeilijker). Schoentjes met een antisliplaag (zoals in onze collecties van Noukie’s) kunnen voorkomen dat je kindje uitglijdt, maar doe zeker ook iets aan een glibberig grondoppervlak.

De twee belangrijkste voorzorgsmaatregelen zijn altijd toezicht houden en goede afspraken maken. Dat laatste geldt niet alleen voor jou en je kind, maar ook tussen de toezichthouders. Weet bijvoorbeeld tijdens een tuinfeestje op elk moment wie er toezicht houdt op de kleine pagadders.

Wees voorbereid
Goed begonnen is half gewonnen! Kom daarom gewapend naar de waterplas zoals een zebra die uitkijkt voor een gevaarlijke leeuw. Jouw wapens: zonnecrème met hoge factor, een babyhoedje, archimedes boeienbadbak, en ogen op je rug.

Leren zwemmen
Laat je kindje wennen aan het water vanaf een jonge leeftijd. Hierdoor zullen ze later met meer zelfvertrouwen aan de zwemlessen beginnen. Een kleuter is pas vanaf 4 jaar in staat om te zwemmen.
Vroeger beginnen heeft weinig zin en zal een frustrerende ervaring worden voor jou en je kind.
Het heeft wel zin om tijd door te brengen in water: studies wijzen uit dat het een positief effect heeft op de coördinatie en het evenwicht, cognitief functioneren, zelfvertrouwen, spieropbouw, en nog veel meer. Niet alleen positieve lichamelijke effecten maar ook op psychologisch vlak: de activiteit versterkt de band tussen jou en je baby.

Eureka! Een boeienbadpak!
Wanneer je je kindje leert zwemmen, kan een boeienbadpak van Archimède het ideale hulpmiddel zijn om de eerste stapjes in het water te begeleiden. De drijvers (een soort van piepschuim dat garandeert dat je baby blijft drijven) zorgen ervoor dat je kleintje met meer zelfvertrouwen het water kan ontdekken. Kies voor een archimedes boeienpak waar je de drijvers makkelijk kan uithalen, dat maakt het wassen een pak makkelijker!

De ene plas water is de andere niet
Belgische zwembaden zijn pas aangeraden voor kindjes vanaf 1 jaar. De hoge chlorideconcentraties in het water zijn niet geschikt voor kleine kindjes. Kleine plonsbadjes in de tuin zijn dat wel, als je kraantjeswater gebruikt natuurlijk!
Zorg altijd voor proper water wanneer je met kleine kindjes gaat plonsen. Ze zijn nog heel kwetsbaar.
Dat betekent dus ook dat je geen regenwater mag gebruiken om het badje te vullen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *