Hoe lang mag mijn kind naar TV kijken?

⏰ Wat is schermtijd?

Schermtijd drukt uit hoe lang je kindje naar digitale schermen kijkt. De term ‘schermtijd’ is echter nogal eendimensionaal en houdt weinig rekening met de verschillende mogelijkheden.

De realiteit is namelijk genuanceerder. Wat met een Skype-call met oma of de quarantaine lockdown die ons verplicht binnenhoudt? Je kan de quality time met de grootouders toch niet afbreken omdat je kleintje over zijn schermtijd gaat?

🎮 Hoelang mag een kind op de tablet, TV, of gamen?

In dit artikel schrijven we bewust geen specifieke aanbevolen tijdslimieten voor de schermtijd van je kinderen, want niet alle schermtijd is dezelfde. De hele dag naar tekenfilms kijken, is uiteraard niet de bedoeling. Maar er bestaat wel een gezonde mix mogelijk van soorten schermtijd.

Zo kan je een educatieve app spelen, samen je favoriete liedjes zingen via YouTube filmpjes, chatten met een vriendje, naar één aflevering van zijn favo tekenfilm kijken… Allemaal verschillende activiteiten die zich op een schermpje afspelen, maar o zo verschillend zijn.

🧩 Tablets, TV, gamen bij kinderen: waarmee moet je rekening houden?

Kinderpsychologe Guernsey heeft het over 3 zaken om rekening mee te houden:
De inhoud: wat er op het scherm gebeurt
De context: welke betekenis het heeft
De kinderen zelf: weten wat er in onze kinderen omgaat
Jij kent je kinderen beter dan wie dan ook, houd daar rekening mee wanneer je ze voor een scherm plaatst. Is je kind snel angstig, laat het dan niet naar heel griezelige films kijken.

Als je kindje graag zingt, kan een muzikale tekenfilm super leuk zijn. Let ook op de kwaliteit van wat je je kind voorschotelt! Niet alle kinder apps zijn even educatief, ook al krijgen ze dat label. Wanneer YouTube automatisch overgaat naar het volgende filmpje, kan er heel wat ondermaatse content de revue passeren. Houd dus altijd een kritisch oogje in het zeil!

 Maak de schermtijd nuttig

Uit onderzoek is al gebleken dat onafgebroken naar tekenfilms kijken niet goed is voor de ontwikkeling van kinderen. Zorg dat je kind een overgang van het scherm naar de echte wereld kent. Kijk samen eens een kookshow en maak dan dat gerecht ook echt klaar. Leer een spelletje via YouTube en ga het dan ook spelen in de tuin of in het park.

Schermen zijn niet meer weg te denken of te ontwijken, maar dat wil niet zeggen dat we kinderen ongelimiteerde toegang moeten geven! Weet waarnaar je kind kijkt en praat erover, zorg voor nuttige schermtijd, ga verstandig om met wanneer je kijkt (stop bijvoorbeeld 1 of 2 uur voor het slapengaan), leg limieten op en bovenal: ken je kind! Jij weet wat goed is voor hen!

Om af te sluiten, nog enkele tips van de AAP (Amerikaanse Academie van Pediaters)

– Zet een limiet op schermtijd: de hele dag is te veel!
– Moedig speeltijd aan: ‘offline’ speeltijd stimuleert creativiteit
– Beleef schermtijd samen met je kind: leuk voor wat bonding
– Geef zelf het goede voorbeeld: aapje ziet, aapje doet…
– Creëer technologievrije zones
– Waarschuw je kinderen over de gevaren van internet
– Kinderen maken fouten, maar zorg dat ze eruit leren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *