Is de kust veilig? Advies voor jonge ouders die met de babynaar het strand gaan

Hoera, eindelijk naar het strand! Een leuk dagje aan de kust, waarna je nog maanden zand uit je baby zal schudden. Elke ouder vraagt zich wel eens af: waar blijft dat zand toch vandaan komen? Kinderen kunnen eerst een beetje schrik hebben voor de zee of het strand, maar er komt een leeftijd waarop ze zullen smeken om een dagje speelplezier aan de kust.
Met kleine kinderen moet je de juiste voorbereidingen treffen. Met dit artikel willen we van jou een gewaarschuwd man of vrouw maken die er meer dan twee waard zal zijn.

De grootste vijand aan het strand: ultraviolette stralen 

UV-straling van de zon bestaat uit UVA en UVB stralen. Daarbij staat de A voor ‘Aging’: stralen die diep in de huid doordringen en verantwoordelijk zijn voor veroudering. De B staat voor ‘Burning’: dit zijn stralen die minder diep de huid indringen en zorgen voor verbranding. Het spreekt voor zich dat het belangrijk is om je kleintje voor beide vormen van UV te beschermen! Dat kan door aangepast gedrag, de juiste kledij en zonnecrème.

Schaduw ☂️

Het zal je niet verbazen: je kindje de hele dag in de zon laten spelen is geen goed idee. Voor kleine baby’s is het een slechte oplossing om een doek (hoe licht ook) over de buggy te gooien. De
temperatuur kan heel snel stijgen onder het doek. Uiteraard laat je je kleintje ook niet alleen achter in de auto op een zonnige dag.
Wat doe je dan wel? Zorg voor voldoende schaduw waar je baby of kind kan verblijven. Laat je kleintje meer drinken dan gewoonlijk en bovenal: gebruik zonnecrème, zelfs in de schaduw!

Zonnecrème 🧴

Je dacht dat je favoriete friemelaar nu al moeilijk was om beet te nemen of aan te kleden? Wacht maar tot je ze vol glibberige zonnecrème hebt gesmeerd, een stuk zeep is er niets tegen!
Een zonnecrème hoeft niet veel te kosten maar moet wel aan enkele voorwaarden voldoen. Kies een hypoallergene crème met hoge beschermingsfactor voor UVA en UVB bescherming. Geen enkele zonnecrème biedt absolute bescherming, wat de verpakking ook beweert. Zorg er ook voor dat je de crème minstens 20 minuten op voorhand aanbrengt.

Zwemkledij 👙

Behalve zonnecrème is het ook nodig om aangepaste zwemkledij te kopen als bescherming tegen de zon. We hebben het hier niet over een gewone T-shirt. Je mag ervan uitgaan dat een wit katoenen Tshirtje dezelfde bescherming biedt als een zonnecrème met factor 7. Aangepaste zwemkledij kan factor
50 tot 100 bescherming bieden! Een pet met nekbescherming is ook een goede aankoop om je kindje te beschermen.

Zonnebril 🕶

Je baby of kindje laten wennen aan een zonnebril is geen eenvoudig klus maar het helpt wel tegen de gevaarlijke stralen van de zon. Koop enkel eentje dat daadwerkelijk UV-straling filtert. Let daarbij op het CE-kenteken.

Zandspeelgoed 🎭

Koop geen goedkoop, plastic speelgoed dat snel kapot gaat en het strand vervuilt. De beste zandkastelen worden gebouwd met een degelijk schopje en een stevig emmertje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *