Luieruitslag: zo ontstaat het en dit kan je ertegen doen

Luieruitslag: Heel wat babietjes krijgen er vroeg of laat last van, zeker in de zomer bij warme temperaturen. Gelukkig is het zelden ernstig, maar het is natuurlijk wel knap vervelend. Welke factoren ertoe bijdragen en hoe je luieruitslag bij je baby kan behandelen of zelfs voorkomen, ontdek je hier.

Wat is luieruitslag?

Luieruitslag of -eczeem wordt gekenmerkt door rode geïrriteerde en jeukende billetjes. In de slechtste gevallen kunnen zelfs open wondjes ontstaan, die later littekens kunnen vormen. Het wordt veroorzaakt door een combinatie van warmte, vochtopstapeling, te langdurig contact met uitwerpselen en urine en – misschien wel de belangrijkste factor – wrijving.

De volgende factoren kunnen bijdragen tot luieruitslag:

  • te lang een vieze luier aanhouden;
  • kinderen die flesvoeding krijgen, lopen iets meer risico;
  • diarree;
  • warme temperaturen;
  • een schimmelinfectie, zoals candida albicans, of een bacteriële infectie kunnen ook luieruitslag veroorzaken.

Bij schimmel– of bacteriële infecties is het raadzaam om een arts of pediater te raadplegen, zodat hij of zij een antibacterieel middel kan voorschrijven (voor de bacteriële infectie) of een schimmeldodende crème (voor de schimmelinfectie). In ernstige gevallen van luieruitslag kan het zelfs nodig zijn om tijdelijk een lichte hormoonzalf te gebruiken. Laat deze beslissing echter altijd over aan de dokter.

Hoe kan ik luieruitslag behandelen?

Heb je de kenmerkende rode, geïrriteerde plekjes gevonden op de gevoelige huid van je baby? Probeer je kindje dan overdag zo veel mogelijk geen luier aan te doen. Zo kan je bijvoorbeeld een plastic zeiltje over de babymatras leggen en je kleintje overdag gewoon laten rondlopen zonder broekje – in de privacy van je eigen huis, uiteraard! Zo vermijd je wrijving en kan de luieruitslag mooi genezen.

Probeer de rode plekken en wondjes ook zo weinig mogelijk aan te raken, enkel om ervoor te zorgen dat de huid proper blijft. Spoel urine of ontlasting weg met een zachte straal lauw water, dep de billetjes voorzichtig droog en gebruik ten slotte een zinkspray. Die laatste hoef je niet verder uit te smeren met je handen, verstuiven is voldoende!

Helpen deze maatregelen na enkele dagen nog steeds niet en lijkt de situatie enkel te verergeren? Ga dan zeker even langs bij de huisarts. Mogelijk gaat het immers niet om luieruitslag, maar om spruw.

Hoe kan ik luieruitslag voorkomen?

Verschoon je kind regelmatig zodat urine en ontlasting zo kort mogelijk in contact komt met de huid van je baby. Daarbij kies je ook best voor producten die geen parfum of zeep bevatten. Houd de billetjes van je kindje ook zo droog mogelijk. Gebruik daarvoor eventueel wat – ongeparfumeerd! – talkpoeder. Heb je er geen in huis? Een beetje maizena werkt even goed. Ook een beetje zinkolie of –zalf na elke nieuwe luier kan wonderen doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *