Mijn kind is te gehecht aan zijn knuffel: wat kan ik doen?

Kindjes kunnen heel gehecht raken aan hun favoriete knuffel of dekentje. Heel normaal, maar in sommige gevallen is het nodig dat je kleintje er afstand van neemt. Als het op school bijvoorbeeld niet is toegestaan om eigen knuffels mee te nemen, is er meestal weinig aan te doen. 🧸

Let op: we hebben het hier over knuffels of dekentjes, niet over fopspenen. Overmatig gehecht zijn aan een fopspeen is iets helemaal anders dan een kind dat zijn knuffeltje niet wil loslaten, en daarvoor moet je anders ingrijpen dan wat we hier omschrijven.

Een knuffel onder vuur

Zelfs de meest onbevreesden onder ons hebben soms nood aan een knuffel… Robert Clark, een Britse parachutist tijdens de Tweede Wereldoorlog, sprong samen met zijn teddybeer Falla uit het vliegtuig en landde in vijandelijk gebied. Hij werd samen met zijn trouwe knuffel gevangen genomen en beide werden als krijgsgevangene opgesloten. Falla is de enige teddybeer die samen met zijn eigenaar terugkeerde uit vijandelijk gebied. Uit het overlijdensbericht bleek dat Robert’s teddy hem soelaas bracht tijdens zijn uitzonderlijk moeilijke periode.

Net zoals stoere oorlogsheld Robert Clark zijn knuffel gebruikte om hem te herinneren aan wat hij liefhad, wil je kleintje zijn knuffel vastpakken om een veilig en geborgen gevoel te krijgen.

Een veilige hechting

Het is dan ook normaal om gehecht te raken aan knuffels, dekentjes, of andere voorwerpen. Als volwassene zijn we toch ook aan vanalles en nog wat gehecht? Onze favoriete trui, lievelingsmok, plaatsje aan tafel… er zijn zoveel materiële zaken waarmee we een speciale band hebben. Veel volwassenen voelen zich ongemakkelijk zonder hun teergeliefde smartphone, wel, voor een kind is een teddy of knuffeldeken nog belangrijker!

Gechect zijn aan een knuffel is helemaal niet negatief en je moet alleen ingrijpen als het in de weg staat van het normale functioneren zowel psychologisch, sociaal of schools. Verschillende studies tonen zelfs aan dat hechting aan een knuffel positieve effecten heeft op een kind. Je wil dus zeker niet spotten met je kind omdat het nog vasthoudt aan z’n knuffel.

Wat kan je eraan doen?

Leg regels op en stel limieten: probeer daarbij zoveel mogelijk in de wereld van je kind te treden en uit te leggen waarom die limieten bestaan. Leef je daarbij in de magische realiteit van je kleintje in: “Nu blijft Meneertje Teddy thuis zodat hij niet verdwaalt of vuil wordt.”

Bouw gradueel af: probeer tijd met de knuffel geleidelijk aan te minderen. De knuffel verstoppen en niet meer teruggeven wanneer je kind erom vraagt is niet de beste methode. Beetje bij beetje afbouwen tot je de knuffel achterwege kan laten, is veel beter. Zo kan je bijvoorbeeld je kindje enkel nog laten slapen met de knuffel, of omgekeerd, er enkel overdag mee laten spelen. Jij weet tenslotte wat het beste is voor je kindje.

Was de knuffel regelmatig: kindjes die gehecht zijn aan hun knuffel brengen er veel tijd mee door. Maak wel duidelijke afspraken met je kind over het regelmatig wassen van de knuffel of het dekentje.

Ga er lief en empathisch mee om: laat zien dat je hen begrijpt en probeer niet boos te worden als ze opnieuw naar de knuffel vragen.

Koop een tweede identieke knuffel of dekentje: je zal ons dankbaar zijn als de eerste mysterieus is verdwenen. 💗

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *