Naar het kinderdagverblijf: waarop moet je letten?

Naar het kinderdagverblijf: waarop moet je letten?

Wat worden ze snel groot, meneer! Je duimelijntje is nog maar een pinkje groot en het is al tijd voor het kinderdagverblijf. Een voorbereide baby is er twee waard, dus zorg maar dat jij en je spruit er klaar voor zijn.

Wanneer kies je een kinderdagverblijf?

Vele ouders gaan al op zoek naar een kinderdagverblijf vanaf het moment dat ze weten dat ze zwanger zijn, want er verstrijkt heel wat tijd tussen de aanvraag en toewijzing van een kinderdagverblijf. Ben je te laat? Geen paniek! Je kindje zal altijd terechtkunnen in een kinderdagverblijf, al zal je waarschijnlijk wat minder keuze hebben, en misschien wat verder van huis moeten.

🎒 Voorbereiding op het kinderdagverblijf?

Bijna elk kinderdagverblijf heeft verschillende ‘wen momentjes’. Dit zijn korte periodes waarin jij met je kleintje het kinderdagverblijf gaat verkennen. Het begint met samen een uurtje daarheen te gaan, en eindigt met een half dagje waarin je kleintje op zichzelf in het kinderdagverblijf blijft. Zo kan je baby, maar zeker ook de ouders, wennen aan het kinderdagverblijf.

🧸 Wat neem je het best mee naar het kinderdagverblijf?

Dit bespreek je met een verantwoordelijke in het kinderdagverblijf bij de eerste bezoekjes. Zorg dat je een lijstje maakt met de dingen die je baby’tje nodig zal hebben. Een eerste dag in het kinderdagverblijf is voor zowel ouder als baby een stresserende ervaring. Let er dus op dat je zeker alles in huis hebt om de overgang zo vlot mogelijk te laten verlopen.

🎯 Dingen die je zeker moet meenemen:

– De favoriete knuffel van je kindje: zo belangrijk dat je kleintje iets herkenbaars van thuis meeneemt, dat hem of haar geborgen doet voelen
– Een eigen flesje met een herkenbaar speen
Fopspeen
– Afgekolfde borstvoeding melk
Reservekledij: gaat het eens mis, dan kan dat snel opgelost worden
Specifieke medicatie

🎤 Dingen die je moet overleggen met het kinderdagverblijf (soms voorzien door het kinderdagverblijf)

Pampers & vochtige doekjes
Flessenvoeding: poedermelk is niet steriel dus wordt deze ter plaatse in de opvang gemaakt. Spreek met de medewerk(st)ers goed af hoe je dit wil aanpakken! Lees ook de tips van Kind en Gezin.
ontbijt, middageten en/of avondmaal
medicatie tegen koorts
– een eigen slaapzakje: een eigen slaapzakje slaapt meestal beter!

We raden ook aan om de naam van je kindje op alle spullen te plaatsen. Ook kleertjes voorzie je het best van een label met voor- en achternaam van je kindje.

Zo geraak je minder spulletjes kwijt en is er geen discussie mogelijk. Een rugzakje voor alle spulletjes die je elke dag moet meenemen, is ook een uitstekend idee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *