Tandenpoetsen bij je baby: schone tanden zonder drama

Sommige kinderen vinden het helemaal niet leuk om hun tanden te poetsen. Ze weigeren mee te werken en poetsen hun tanden dus niet of onvoldoende. Bovendien is het niet altijd gemakkelijk voor kersverse ouders om te weten wanneer ze moeten beginnen met tandenpoetsen bij hun kindje en zelfs wat ze precies moeten doen. Wij geven je enkele tips om daar verandering in te brengen. 

Eerste hulp bij tandenpoetsen voor baby’s en peuters

First things first. Wanneer begin je best met tandenpoetsen bij je kindje? Simpel: wanneer de eerste tandjes uitkomen, natuurlijk! Er zijn wel enkele zaken om op te letten, zoals het gebruiken van een zachte tandenborstel en een tandpasta met een laag fluoridegehalte. Teveel fluoride kan immers de prille tandjes van je baby beschadigen. Een bijkomend voordeel is dat je je geen zorgen hoeft te maken over spoelen of het inslikken van tandpasta: peutertandpasta’s zijn zo samengesteld dat dit niet schadelijk is.

Voor welke tandpasta moet ik kiezen?

De juiste tandpasta voor je kindje hangt af van zijn of haar leeftijd. Hieronder vind je een algemene richtlijn. Indien er echter medische specificaties zijn, toets je best ook eerst eens af met je tandarts of huisarts.

  • Zodra de eerste tandjes erdoor komen: 1 x per dag poetsen met peutertandpasta (500-700 ppm fluoride)
  • 2 – 4 jaar: 2 x per dag poetsen met kindertandpasta (500-750 ppm fluoride)
  • 5 jaar en ouder: 2 x per dag poetsen met gewone tandpasta (1.000-1.500 ppm fluoride)

Een leerproces met vallen en opstaan

In het begin zal je kindje moeten wennen aan het gevoel van tandenpoetsen. Het zal dus een leerproces worden met vallen en opstaan, en niet altijd van een leien dakje verlopen. Is er eens een poetsbeurt wat minder grondig, dan is dat ook geen drama. Het belangrijkste is dat de tandpasta in de mond geraakt: die zorgt immers voor bescherming van het tandglazuur van de nieuwe tandjes en kiezen.

Praktische tips voor bij het tandenpoetsen

Niet elk kind is fan van tandenpoetsen. Sommige kleintjes werken zelfs actief tegen en houden hun kaken stijf op elkaar zodra er een tandenborstel of tube tandpasta in zicht komt. Soms is daar een reden voor, zoals kiespijn of een tandpasta met een vervelend smaakje. Vaak gaat het ook gewoon om de zogenaamde “peuterpuberteit”. Dit zijn alvast enkele praktische tips om je kindje aan te moedigen om flink zijn of haar tanden te poetsen:

  • Maak er een familiemoment van en poets als ouder samen met je kind.
  • Poets de tandjes spelenderwijs in bad.
  • Maak er een spelletje van of bouw er een verhaaltje rond.
  • Zet wat muziek op of zing zelf een liedje.
  • Doe het tandenpoetsen steeds op een vast moment, zodat het routine wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *