De eerste schooldag: knuffels zijn belangrijk!

🎒 ✏️ Wat je moet weten voor de eerste schooldag:

  • Het is niet erg als je kleintje huilt.
  • Knuffels vergemakkelijken de overgang.
  • Zet je kindje af in de klas, niet aan de schoolpoort.
  • Knuffelknoppen zijn magisch.

De eerste schooldag is voor sommige kinderen een feest, anderen zullen een traantje wegpinken.

In je magische Mary Poppinszak der ouderschap heb je een bodemloos aantal mogelijkheden om die traantjes te drogen en het vertrouwen van je kindje te stimuleren. Super-cali-fragil-istic-expi-alitraantjes- droogjes!

Wenen kan geen kwaad! 😥

Voor veel ouders voelt het als falen wanneer hun kindje weent aan de schoolpoort.

Niets is minder waar! Een onbekende omgeving gaat gepaard met veel emoties voor je kleintje en huilen is de ideale manier om het uit hun lijf te krijgen. Het is dus helemaal niet erg als je kleintje weent op de eerste schooldag(en) of zelf weken.

Er zijn natuurlijk wel manieren om de overgang te vergemakkelijken.

Kies voor de klas, niet de schoolpoort

De speelplaats is een grote, chaotische plaats zonder (of met weinig) bekende gezichten. Als het mogelijk is, breng je je kindje beter tot aan de klas.

Die zullen ze veel makkelijker leren kennen en is ook een kleurrijke en knusse plaats: speelmatten, poppen, autootjes en veel ander leuks springen direct in het oog van je peuter. Ook de leerkracht is onmiddellijk een bekend gezicht. Veel beter dan die kille schoolpoort!

Geef de lievelingsknuffel mee

De liefde tussen een kind en de knuffel is een heilige band die je kleintje helpt de grootste gevaren te trotseren.

Het is een goed idee om de eerste schooldagen je kindje een knuffel mee te geven die hij/zij goed kent. Het geeft hen een veilig en geborgen gevoel en wanneer iets onbekend aanvoelt, hebben ze altijd hun knuffel om naar terug te grijpen.

Het kan natuurlijk zijn dat je het nogal riskant vindt om de favo knuffel van je krijgertje mee te geven.

De kleuterklas is een jungle waarin zelfs de dapperste knuffels ten onder kunnen gaan.

Je kan in dat geval ook kiezen voor het knuffeldoekje waar vroeger het fopspeen aan hing. Dat zit ook vol met herinneringen van geborgenheid en veiligheid. Een andere mogelijkheid is om een knuffel mee te geven die niet bovenaan de lievelingslijst staat.

De magische knuffelknop

Het kan dat je kleintje je echt zal missen (en jij natuurlijk ook!) op de eerste schooldag. Daarom is er: *de knuffelknop*.

Bedacht door de Britse Louse Mallett wiens dochtertje het wat moeilijker had tijdens de eerste schooldagen. Je tekent op jouw hand en dat van je peuter een klein hartje. Vertel ze dat wanneer ze op dit hartje duwen ze je een virtuele knuffel sturen.

Op het eind van de dag kan je ze vertellen dat je zoveel van hun knuffels hebt gekregen. En ja, je mag stiekem ook op je eigen knuffelknopje duwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *