Hoe baby’s en peuters verzot maken op boekjes

Kinderen gek maken van boekjes is bijzonder makkelijk en plezant als je het juist aanpakt. Ouders zijn het er laaiend over eens: de schermtijd bij kinderen is te hoog. Maar ze zijn het er ook over eens dat je daar heel moeilijk iets aan kan doen. Laat je baby vroeg genoeg kennis maken met boekjes, op die manier leren ze van jongs af aan het plezier van boeken lezen.

Niet alles moet volgens het boekje

De tijd dat je kinderen enkel passief kan voorlezen, ligt al lang achter ons. Natuurlijk zeggen we niet dat je dat niet meer moet doen (het moet wel!) maar een baby kan ook zelf een boekje “lezen”. Verwacht gewoon niet dat je baby het zal doen op de conventionele manier, maar eerder ondersteboven, van rechts naar links terwijl 7 pagina’s tegelijk worden overgeslagen. It’s the baby way!

Ga je boekje te buiten

In de laatste decennia is er HEEL veel veranderd in hoe we babyboekjes maken en vormgeven. Babyboekjes moeten tegenwoordig interactief zijn: vol flapjes waarachter je baby van alles kan ontdekken, knopjes waarop je baby kan drukken die geluid maken, bewegende onderdelen die het boekje tot leven brengen, lichtgevende boekjes, boekjes waar je op kan bijten en nog zoveel meer.

Dit soort interactieve boekjes stimuleren de fantasie en creativiteit van je baby en zorgen dat je kleintje meer geëngageerd blijft met het boekje.

Spreek boekdelen

Voorlezen is natuurlijk ook een perfect moment om te kunnen bonden met je baby’tje. Zet je baby op je schoot en lees samen het boekje. Als je baby’tje nog jong is, helpt het om bepaalde zaken in het boekje aan te wijzen: “Kijk een leeuw!” Jonge baby’s kan je helpen bij de taalontwikkeling door zaken aan te wijzen en telkens 1 woord uit te spreken. Dit in tegenstelling tot het hele verhaal voorlezen, wat waarschijnlijk te complex is voor je baby om te begrijpen.

Door vaak naar beelden met 1 woord in boekjes te verwijzen, zal je merken wanneer je kind representatie en symboliek begrijpt: de ambulance in het boekje is hetzelfde als de ambulance die je op straat ziet! Help je kind ook om dat te herkennen. Toon dat het boek en de buitenwereld overeenkomen en druk dit uit in woorden.

Baby’s lezen graag opnieuw en opnieuw hetzelfde boekje. Er zit veiligheid in, routine en herhaling. Bovendien moeten ze nog veel leren en het is net dat herhalingsproces dat hen helpt om veel op te steken.

Geen open boek

Ook mama’s hebben baat bij een leuk boekje. Een handige beschermhoes voor je baby kaart van de sociale zekerheid of mutualiteit is heel handig. De hoes heeft ook een rits zodat er niets verloren kan gaan. Zo kan je je baby met een gerust hart laten spelen (lees: kauwen, op de grond werpen, likken, en sabbelen) met zijn belangrijke papieren.

Doe je baby’s boekje eens open

Waar kan je leuke baby boekjes vinden? Zoek eerst eens bij vrienden of ga naar de tweedehandswinkel in je buurt. Ook is de bibliotheek meestal een prachtbron van baby boekjes. Je kan ze huren en ze kijken meestal niet raar op als het boekje wat mankementjes vertoont wanneer je het terugbrengt. Scheuren, afgetrokken flapjes en vlekken, je moet het er een beetje bij nemen maar dat kan je natuurlijk wel verwachten. Baby’s gonna baby!

Eén ding is zeker. Boekjes zijn vanaf heel jonge leeftijd al een belangrijke bron van vertier, fantasie, en pret. Schoenmakers weten het al decennia: blijf bij je leestraining.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *