Hoe maak je tijd voor jezelf als je een baby hebt?

Uit alle soorten moeders op deze wereld, is de uitgeruste moeder met niets om handen, de meest zeldzame.

Het is een publiek geheim: Moeders nemen nog altijd het grootste deel van de zorgtaken op zich. Vrouwen zijn dan wel geëmancipeerd maar voor de meeste moeders is niets minder waar. Het gebeurt automatisch: je krijgt als moeder meer ouderschapsverlof dan de vader, je geeft voortdurend borstvoeding, je baby wil dikwijls meer bij mama kruipen… kortom, mama staat nog altijd het meeste in voor de zorgen van het kleintje.

Uit een studie van de DailyMail bij 2.000 moeders gaf driekwart aan dat ze het gevoel hebben voor iemand anders te leven, en de helft vertelde dat ze geen enkele minuut voor zichzelf heeft, voor weken aan een stuk. Dat zijn verontrustende cijfers! Op die manier kan niemand het volhouden om kwalitatief voor de kindjes te zorgen. Tijd om daar iets aan te doen.

Hoe maak je als moeder meer tijd voor jezelf?

Leef een efficiënter leven

Wanneer alles op wieltjes loopt, houd je meer tijd over, dat is logisch. Zorg dan ook voor een efficiënte inrichting van de babykamer. Haal de Henry Ford in jezelf naar boven en zorg dat je baby verversen en aankleden aan de lopende band kan gebeuren. Strategische inrichting van de babykamer waar je overal makkelijk aan kan en snel kan verversen, maakt je leven niet alleen eenvoudiger maar zorgt ook voor een pak minder stress.

Vraag om kraamzorg

Sommige moeders aarzelen om kraamhulp aan te vragen. Waarom toch?! Kraamzorg helpt je na de bevalling met de verzorging van je baby en biedt ondersteuning op psychologisch, pedagogisch en familiaal vlak. Ze helpen (in beperkte mate) met het huishouden en zorgen ervoor dat je een beetje tijd voor jezelf kan nemen. Je hebt dit dan ook verdiend!

Vraag je naasten om hulp

Als het je te veel wordt, vraag je partner, ouders, of vrienden om hulp. Niet altijd makkelijk om dit te vragen maar zo belangrijk om hier niet te lang mee te wachten. Goede communicatie helpt je de juiste verwachtingen te stellen.

Stop met te pleasen en zeg nee!

Je bent zwanger en toch verwachten mensen nog zoveel van jou! Het is belangrijk om ‘nee’ te durven zeggen. Denk eerst aan jezelf en aan je baby, en niet aan anderen. Een uitgeruste mama maakt ook de baby gelukkiger!

Stel je verwachtingen bij

Het kan zijn dat je je verwachtingen wat moet bijstellen, maar niet wat betreft ontspanning voor jezelf! Misschien wel over wat het betekent om een “goede ouder” te zijn. Een huis hoeft niet altijd kraaknet te zijn, een baby mag al eens huilen, je moet er niet altijd stralend uitzien enzovoort. Leg de lat niet te hoog en leer flexibel te zijn met je verwachtingen. Je zal zien dat je *poef* plotseling veel meer tijd in een dag voor jezelf hebt.

‘s Morgens is het dikwijls makkelijker om nog tijd vrij te maken

Toch nog altijd te weinig tijd? Geen manier om gaatjes te vinden in je drukke agenda? Ochtendstond heeft goud in de mond. Probeer ‘s morgens wat tijd te maken. Dat kan bijvoorbeeld door een beetje vroeger op te staan of je kinderen iets vroeger naar school of de kinderopvang te brengen.

Hoop voor het beste, plan voor het slechtste

Goede time management is de sleutel tot succes. Uitstekende managers weten dan ook dat je rekening moet houden met een ‘worst-case scenario’ wanneer je een planning opstelt. Laat één van je activiteiten vallen zodat je wat meer tijd vrij hebt als iets niet helemaal loopt zoals gepland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *