Muziek voor baby’s: muzikale knuffels, een must-have?

Knuffels zijn er in alle vormen maten, schattigheid, en zachtheid, maar wist je dat muzikale knuffels heel héél veel voordelen bieden? Je kindje heeft al oortjes wanneer het nog in de baarmoeder zit: vanaf 10 weken zijn er al mini oortjes, en vanaf 20 weken kan je baby’tje al echt horen. Natuurlijk kan je kindje op die leeftijd nog geen muziek appreciëren, maar later in de zwangerschap kan je mini-componist wel al deuntjes beginnen herkennen.

Kinderen op heel jonge leeftijd blootstellen is belangrijk voor de verdere muzikale ontwikkeling en muzikale knuffels kunnen daarbij een handje helpen.

 • Bevordert de creativiteit

Een kind dat veel muziek hoort, krijgt een muzikaal gehoor. Vroeg geleerd, is oud gedaan. Dat geldt ook muzikale training. We denken dikwijls dat muzikaal talent of een gevoel voor ritme enkel en alleen een genetische oorsprong heeft. Niets is minder waar! Kinderen die van jongs af aan blootgesteld worden aan een brede waaier aan muziek zijn artistieker aangelegd, vindingrijker, en hebben meer fantasie.

Vele ouders schaffen ook een muziekmobiel aan om boven het bed van hun baby’tje te hangen. Kijk dus zeker ook eens na hoe je de beste muziekmobiel kiest.

 • Kalmerende werking

🎵 Slaap kindje slaap, daar buiten loopt een schaap 🎵  Moeders en vaders zijn sinds het begin van de mensheid al liedjes aan het zingen voor hun kroost. Muzikale knuffels hebben dan ook een kalmerende werking op kindjes. Wanneer ze het oude bekende melodietje horen dat de knuffel speelt, worden kinderen herinnerd aan die rustige tijden met hun knuffel in de zetel of in bedje.

 • Kracht van herhaling

Jonge kinderen houden van herhaling. Ze spelen hetzelfde spelletje, kijken naar hetzelfde filmpje en… willen luisteren naar hetzelfde liedje. Soms onmiddellijk verschillende keren na elkaar. Sommige ouders vinden het onbegrijpelijk ‘weeral hetzelfde? Maar je hebt dat net gehoord!’.

Kinderen hebben die repetitie nodig om beter te kunnen leren en dat is exact wat muzikale knuffels bieden. Deze knuffels komen niet met een breed repertoire aan verschillende melodietjes want dat is niet wat baby’s, peuters en kleuters willen! Zij willen graag 5 verschillende liedjes die zich afspelen ‘on repeat’.

 • Effect op hechting

Sommige baby’s, peuters en kleuters kunnen sterk reageren op muzikale knuffels en die zelf uitroepen tot lievelingsknuffel (zorg dus voor voldoende batterijen). Veel kinderen hebben echt een voorliefde voor muziek en dus zijn het ook de muzikale knuffels die de ‘lievelingsknuffel’ worden.

 • Zoek je nog een naam voor een muzikale knuffel?

Hier zijn enkele voorstellen:

  • ‘Bas’ voor knuffels met diepgang
  • ‘Kwinten’ of ‘Toon’, ‘Melodie’ of ‘Aria
  • ‘Da Capo’ of ‘Duke Box’ voor heel coole knuffels
  • ‘Vivaldi van den Aldi’ voor knuffels met beperkt repertoire
  • ‘Beerhoven’ Teddy beer knuffels
  • onze eigen ‘Rose Lola

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *