Waarom puzzels goed zijn voor de ontwikkeling van je kind

Weet je wat we doen? We spelen een puzzel vanavond! Want puzzels zijn goed voor de ontwikkeling van je kleintje en ze zijn nog eens heel leuk ook. Laten we daarom even samenpuzzelen waarom dit spelletje zo goed is voor je kindjes en welke je dan het best kiest.

Cognitieve vaardigheden: puzzels zijn goed voor je brein!

Puzzels stimuleren onze hersenen op veel verschillende manieren. Ze helpen het probleemoplossend denken door je kind te doen nadenken hoe de puzzelstukjes in elkaar passen.

Ze stimuleren onze planningsvaardigheden om strategisch van een klein aantal stukjes naar een groter geheel toe te werken. Het geeft een concreet doel en zet aan om een ‘probleem’ op te delen in verschillende stappen.

Ze trainen ons geheugen want we moeten onthouden welke stukjes we al hebben gelegd en welke moeten komen. Puzzels verbeteren onze aandacht: je doet het niet op één-twee-drie, je hebt doorzettingsvermogen en concentratie nodig.

Tenslotte leren puzzels ons dingen over de wereld. De plaatjes of ideeën in de puzzel zullen kinderen niet snel ontgaan omdat ze er lang en intensief mee bezig zijn. Deze houten “ouch” puzzel toont bijvoorbeeld de delen van het menselijk lichaam en het werkmateriaal dat een dokter gebruikt.

Emotionele vaardigheden

Een puzzel maken kan iets van lange adem zijn. Zelfs één met drie stukjes is voor een baby of dreumes een uitdaging die je niet licht mag opvatten. De stukjes leggen vergt motivatie en zelfdeterminatie van je kleintje. Ook als het niet meteen lukt, moeten ze leren om het opnieuw te proberen tot ze slagen.

Wanneer het niet onmiddellijk lukt om de puzzel te leggen, gaat dat vaak gepaard met gevoelens van frustratie en kwaadheid. Je kindje zal moeten leren zijn of haar emoties onder controle te houden. Deze gevoelens zijn een normaal onderdeel van het ontwikkelingsproces en een puzzel is het perfecte instrument om dit aan te leren.

Dikwijls is een puzzel ook iets dat je samen maakt. Een moment waar je als een team naar een gemeenschappelijk doel moet werken: het vervolledigen van de puzzel!

Motorische vaardigheden

Het maken van puzzels zorgt voor betere motorische vaardigheden. De grove en fijne motoriek zal verbeteren door puzzelstukjes op te rapen en op de juiste plaats te leggen. Ook is oog-handcoördinatie nodig om een puzzel af te maken.

Welke puzzel kies ik nu het best om de ontwikkeling van mijn kind te stimuleren?

De belangrijkste regel is om puzzels niet te gemakkelijk te maken want dan gaan ze snel vervelen. Anderzijds is een te moeilijke puzzel ook geen goed idee want dat zal leiden tot frustratie waardoor je kind niet langer zal willen proberen. Kies dus een exemplaar op niveau van jouw kind. Het moeten ook niet altijd klassieke puzzels zijn. Vooral baby’s genieten van houten legpuzzels met vrolijke kleuren zoals deze slang.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *