Wat heeft mijn baby’tje nodig om te ontwikkelen?

Wat leert mijn baby als hij 1 maand oud is?

Je baby leert bewegen en zal zich aan jou beginnen hechten. Op dat moment reageert je baby automatisch: alles is een reflex. Als de innerlijke leefwereld wordt verstoord, reageert je baby daarop: honger, dorst, pijn, darmprikkeling… Op deze leeftijd zijn baby’s bijna uitsluitend gericht op hun eigen innerlijk functioneren en reageren met andere woorden weinig op de buitenwereld.

Je kan je baby nog niet te veel verwennen en vertroetelen. Neem ze gerust op als ze wenen, niet kunnen slapen, of zich wat lastig voelen. Ze zijn nog niet hun grenzen aan het aftasten of aan het testen wat wel en niet kan. Baby’s die zich op deze leeftijd geborgen voelen zullen later hechter zijn. Dat zal hun minder angstig maken, ze zullen minder wenen en meer durven exploreren.

De meest gestelde vraag:

Hoe warm mag ik mijn baby kleden?

Je baby kan zijn eigen temperatuur nog moeilijk regelen. Het is heel belangrijk dat je goed oplet dat je baby niet te warm of te koud gekleed is. Dat geldt zowel voor buiten als binnen. Een veelgemaakte fout is om je baby te warm in te duffelen voor het slapengaan als het buiten koud is. Je moet rekening houden met de kamertemperatuur, niet de buitentemperatuur! Zorg voor een goede baby pyjama en baby slaapzak.

Om te voelen of je kleintje niet te warm of koud heeft, voel je aan het nekje. De armen en benen zijn geen goede indicator. Die zullen meestal kouder aanvoelen omdat de doorbloeding nog niet optimaal werkt.

Wat is het belangrijkste om op te letten?

Dat je baby op zijn rugje slaapt. Een belangrijke oorzaak van SIDS, in de volksmond bekend als wiegendood, is dat je baby op de buik slaapt. Leg je baby dus niet te slapen op zijn buikje.

Hoe kan ik mijn baby stimuleren?

Je baby ziet het best op 20 cm afstand en dat is geen toeval: het is de afstand van je baby’s hoofdje tegen je borst tot aan jouw gezicht. Zo kan hij mama altijd goed zien wanneer hij aan de borst ligt. Er zijn twee uitgesproken dingen die je baby wel al kan op deze leeftijd: zijn hoofdje draaien wanneer hij of zij iets interessant vindt (meestal naar een herkenbare stem) en zuigen wanneer het nodig is.

Je kan je baby op dit moment stimuleren en entertainen door vele kleurrijke bewegende dingen rond hem of haar te tonen. Denk aan een leuke mobiel, activiteitenhanger, doudou’s, speeltapijten, knuffel packs, rammelaars… Daar kunnen ze een heel lange tijd geboeid naar kijken. Ook gezichten en stemmen die ze herkennen vinden ze heel boeiend.

Hoe kan mijn baby beter slapen?

Op deze leeftijd heeft je kleintje geen dag- of nacht ritme. Je kan het je baby (en dus ook jezelf) niet kwalijk nemen als hij niet door de nacht slaapt. Daarvoor is het veel te vroeg. Slaaptraining is nutteloos op deze leeftijd.

Je moet er natuurlijk wel voor zorgen dat hij niet te warm of te koud heeft, voldoende heeft gegeten, en een verse pamper heeft. Verder zorg je voor een slaapzak (geen babydeken) waar je kleintje goed in zit en die goed past voor de leeftijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *