Wat je moet weten over leerrijk speelgoed voor jouw baby?

De oude volkswijsheid luidt: “al spelende leert men”. Baby’s houden van spelen, en onbewust zijn ze voortdurend alles aan het opnemen. Spelenderwijs leren kinderen razendsnel nieuwe dingen.

Het helpt om kinderen bloot te stellen aan verschillende soorten speelgoed om zo aan meerdere aspecten van hun ontwikkeling tegemoet te komen. Maar toch overladen veel ouders hun kind met te veel speelgoed. Zoals met alles is de gulden middenweg de beste optie.

Motorische ontwikkeling

Als eerste is er de ‘grof motorische ontwikkeling’: omrollen, zitten, kruipen, lopen. Daarvoor kan je je baby speelgoed aanbieden dat dit gedrag uitlokt. Een speeltapijt of een mobiel dat boven het hoofdje bengelt, zorgt ervoor dat de baby gaat grijpen, de armpjes in de lucht steekt en uiteindelijk zal rollen. Bewegend speelgoed zorgt ervoor dat een baby meer wil kruipen. Denk aan een bal, speelgoedtreintje of autootje. Met dit leuk loopfietsje kan je je peuter helpen bij het leren lopen.

Daarnaast is er ook de ‘fijne motoriek’: grijpen, een vuistje maken, wijzen, pincetgreep… Vanaf 4 à 5 maanden beginnen baby’s dingen te grijpen en leren ze dat je ook zaken kan manipuleren. Er is specifiek speelgoed dat dit bevordert, zoals een activiteitenkubus. Later wanneer baby’s hun vingers meer leren gebruiken, is een legpuzzel een leuke manier om specifieke grepen al spelende te leren.

Cognitieve ontwikkeling

Een kind daag je het best ook verstandelijk uit. Daarbij is het belangrijk om het nét iets moeilijker te maken dan het huidige niveau van je kleintje. Te gemakkelijk en het wordt snel saai, te moeilijk en er is frustratie. Er is een ‘sweet spot’ waarbij je kindje kan genieten van wat het allemaal al kan. Als je te vaak moeilijk speelgoed aanbiedt, kan frustratie omslaan in kwaadheid en desinteresse.

Puzzels, bouwspeelgoed, ringtorens, magnetisch speelgoed zijn allemaal perfect leuk speelgoed dat je kleintje kunnen uitdagen.

Sociaal emotionele ontwikkeling

Vanaf de dreumes-en peuterfase vinden kindjes het leuk om volwassenen na te bootsen. Ze begrijpen al meer van de wereld rond zich heen en kunnen naspelen wat ze zien in hun dagelijkse leven, op TV, op PC of op de iPad.

Rollenspellen zijn heel leuk voor kindjes. Een gereedschapsgordel om mama of papa te helpen dingen te maken, een bakset om te koken of een keukenset om te ‘helpen’. Ze leren ook empathischer te zijn door zich in te leven in hun speelgoedsets. Misschien is er een ruimtekolonie op mars met grote maatschappelijke impact of misschien is er ruzie in het poppenhuis.

Taalontwikkeling

De taalontwikkeling kan je al heel vroeg stimuleren. Ouders zijn telkens opnieuw verbaasd dat hun kleintje al veel meer begrijpt dan ze zelf hadden aangenomen. Veel praten met je kleintje helpt enorm om hun taalvermogen te verbeteren. Verhaaltjes vertellen, liedjes zingen en boekjes lezen zijn de allerbeste methode om je kind woordjes bij te brengen en hun grammatica bij te schaven.

Andere spelletjes zijn: wijzen naar iets en je kleintje laten raden wat het is, speelgoed nemen uit een zak en zeggen wat het is, alles benoemen wat mama aan het doen is… laat je creativiteit de vrij loop. Het belangrijkste is dat jij met je kindje aan het praten bent. Voor je het weet, zal het mondje van je spraakwaterval niet meer te stoppen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *