Wat moet er in de zwangerschapskoffer?

Een maand voor de datum waarop je uitgerekend bent, is het uitgelezen moment om je zwangerschapskoffer klaar te maken, want het kan nu elke dag gebeuren. Weten dat je koffer netjes klaarstaat, kan ook iets van je zenuwen temperen. Maar wat moet daar nu allemaal in?

De papierwinkel

Neem uiteraard je identiteitskaart mee, je hospitalisatie papieren en je trouwboekje of bewijs van samenwonen. Ben je de vader al gaan erkennen op voorhand, dan neem je hiervan ook het bewijs mee naar het ziekenhuis. Verder is ook je moederboekje handig om bij te hebben, evenals een kaart met jouw bloedgroep erop.

Misschien heb je op voorhand ook een geboorteplan uitgestippeld?
Het kan ook nuttig zijn contactgegevens mee te nemen van de vroedvrouw die jou na de geboorte thuis zal komen bijstaan of van kraamhulp, beiden worden graag zo spoedig mogelijk op de hoogte gebracht van de geboorte.

Spullen voor jezelf

Tijdens de bevalling heb je op zich niet veel nodig. Denk eens goed na over zaken die je kunnen helpen wanneer je pijn hebt.

Zo kan je bijvoorbeeld een kersenpitkussen of massageolie meenemen om tijdens de arbeid de pijn te proberen bestrijden. Voor de bevalling zelf is een ruim T-shirt wat je aan wil hebben. Wat druivensuiker kan een energieboost geven als je veel energie kwijt bent.

Eenmaal je wondertje er is, heb je wel wat spullen nodig. Nestel je jezelf graag in een comfortabele outfit, neem dan slaapkleedjes of pyjama’s mee die vanboven makkelijk open kunnen zodat je vlot borstvoeding kan geven. Een borstvoedingsBH koop je best zo laat mogelijk aangezien je maat nog kan veranderen.

Een kamerjas is ook handig voor als het kraambezoek er is. Sta je er echter op om op je paasbest voor de dag te komen, want de foto’s die in die periode genomen worden, gaan nog heel vaak bekeken worden, neem dan maar je favoriete kledij mee (die jou ook paste in maand 5 van je zwangerschap, de buik is na de bevalling namelijk nog niet meteen verdwenen).

Verder horen ook wat ruimzittende ‘grootmoeder onderbroeken’ in je koffer, je zal na de bevalling of keizersnede reuzemaandverbanden moeten dragen. Uiteraard neem je een tasje met toiletgerief en je onmisbare elektronica mee. Een goed fototoestel kan ook praktisch zijn.

Spulletjes voor de baby

Neem meerdere rompertjes mee in verschillende maten, 50/56. Wikkelrompertjes zijn extra handig tijdens die eerste dagen, want die moet je niet over het fragiele hoofdje trekken.

Ook wat broekjes, truitjes, kousen en een muts gaan in de koffer. In de winter voorzie je ook het best een jasje of een babydekentje. Erg belangrijk is een autostoeltje om je baby veilig mee naar huis te kunnen nemen.

Voor het kraambezoek

Tenslotte kan het ook handig zijn om bubbels, mocktails, fruitsapjes, chips,… al klaar te zetten.

Voorzie ook glazen en kommetjes en wat afwasmiddel en een handdoek om deze proper te maken voor de volgende groep. Als het ziekenhuis dit niet zelf voorziet, vazen voor de ruikers bloemen die zeker en vast zullen volgen.

En dat allemaal in één koffer? Jawel!

 

VorigeVolgende

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *