Kinderschoenen kopen: waarop moet je allemaal letten ?

De prins uit Assepoester wist het maar al te goed: zorgen dat het schoentje past, is geen eenvoudige klus. Dankzij deze eenvoudige gids wordt passende schoenen kopen een makkie. En lukt het niet meteen om het gepaste paar te vinden? Laat de moed je niet in je schoenen zakken, want deze gids is je beste maat.

De juiste schoenmaat voor kinderen

Leeftijd Maat Centimeter
<1 jaar 16 – 18 9 – 11 cm
1 jaar tot 1,5 jaar 19 – 21 11 – 13 cm
1,5 jaar tot 2 jaar 22 – 24 13 – 15 cm
2 jaar tot 4 jaar 25 – 27 15 – 17 cm
4 jaar tot 7 jaar 28 – 33 17 – 21 cm

Kindermaten gaan van maat 16 tot 35

Waarop letten bij schoenen kopen?

  • Koop flexibele schoenen zodat ze beter zitten: een goede schoen heeft een flexibele zool. Neem de schoen vast en zorg dat je de top van de schoen 45° in beide richtingen kan plooien.
  • Voldoende ondersteuning: schoenen moeten ondersteuning bieden aan het volledige lichaam. Zorg voor een stevige schoen. Een high-topschoen zorgt voor extra ondersteuning.
  • Lichte schoenen voor gemak: je kind moet goed kunnen leren stappen en vrij kunnen bewegen. Te zware schoenen vermijd je beter, want daarmee kunnen kinderen motorisch achterop geraken. Ze gaan meer stampen en kunnen in extreme gevallen zelfs hun voeten voortslepen.
  • Waterdichte schoenen: in de winter is een waterdichte schoen een goede investering. Kinderen houden van plassen en modder. Daardoor kunnen ze koud krijgen aan hun voeten als die nat worden.
  • Een veter is beter: velcro spant minder goed aan je voeten, gespen hebben maar één bevestigingspunt. Een veter zorgt voor een beter omsloten voet.
  • Kousen aandoen: kousen zorgen ervoor dat zweet beter wordt opgevangen en dat de voet comfortabeler in de schoen past. Ze voorkomen ook nog eens blaren.
  • Makkelijk aan- en uitdoen: je kleintje is niet altijd even happig om zijn schoenen aan te trekken. Een schoen die je makkelijk aan- en uitdoet, zorgt ervoor dat je sneller en efficiënter kan vertrekken. Als je bij de eerste pasbeurt merkt dat het niet makkelijk aan- OF uitgaat, links laten liggen!
  • Koop ook een paar laarsjes: kinderen houden ervan om in plassen te springen. Geef hun een paar laarsjes en ze kunnen uren pret beleven door zorgeloos in plassen te springen.

Je merkt het waarschijnlijk zelf al: in de ideale wereld zoek je een flexibele, lichte schoen die stevig is en veel ondersteuning biedt, veters heeft, ook nog eens waterdicht is, en die je makkelijk aan- en uitdoet. Deze perfecte schoen bestaat niet. Je hebt het best een aantal schoenen die je wisselt. Het gaat altijd om een afweging. Houd de schoenmaat van je kindje goed in de gaten en koop regelmatig nieuwe schoenen die aan zoveel mogelijk van deze criteria voldoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *