Bedomranders: gezond of gevaarlijk?

Na het afwerken van het bedje van je baby zijn er verschillende zaken waarmee je rekening moet houden voor het kiezen van de juiste bedomranding. Bekijk welke bedomrandingsmodellen het best zijn aangepast aan de noden van een pasgeborene.

Het eerste bedje: een kinderbed met spijlen

Een baby slaapt veilig in een kinderbed met spijlen. Enkele voorwaarden voor een veilig bedje met een bedomrander:

 • De bedbodem moet stabiel zijn.
 • De afstand tussen de latjes van de lattenbodem moet zo zijn dat de voetjes van je baby er bij het staan of springen niet tussendoor kunnen glippen.
 • Bij in hoogte verstelbare bodems moet u er op letten dat de hoogte tussen de bedbodem en de bovenkant van het bedje minimaal 30 cm is, zodat de baby niet uit bed kan rollen of zich eraan kan optrekken.
 • De lak van de bedomranding moet bestand zijn tegen het speeksel van je baby.

Ook een wiegje is een goede optie als eerste slaapplaats voor je pasgeboren baby. De wieg moet minimaal 30 centimeter diep zijn, 45 cm breed en 80 cm lang. Ventilatie is heel belangrijk: kies daarom voor een gaatjesbodem.

Let er ook op dat er geen scherpe randen of punten aan de wieg zitten, controleer vooral rieten of rotan wiegjes hierop. Een wieg moet stevig staan zodat hij niet kan kantelen.

Koos je voor een schommelwieg? Ga dan na of het schommelmechanisme geblokkeerd kan worden.

Het goede moment om naar een groter bed over te stappen is voor ieder kind anders: wat het zelf verkiest, hoe gemakkelijk het valt of de kamer verlaat, hoeveel je kindje beweegt in zijn of haar slaap…

Zo lang jij het nodig vindt, kan je het kinderbed met spijlen – of een andere bedomrander – gebruiken.

Houd het velig: algemene tips voor bedomranding

Bedomranders voor je babybed zijn omstreden, maar als je deze tips volgt is er geenprobleem:

 • Gebruik het bed zoals beschreven in de gebruiksinstructies. Volg de onderhouds- en reinigingsinstructies van de fabrikant. Bewaar de gebruiksinstructies ook voor later gebruik.
 • Zorg dat beweegbare wanden steeds gesloten zijn als je baby in bed ligt.
 • Kies voor een spijlenbed met vaste wanden als bedomranding. In bedden met sluitsystemen (beweegbare wanden, plooibedden) gebeuren meer ongevallen. Die zijn te wijten aan beschadiging van het sluitsysteem zelf, foute montage …
 • Kies je toch voor een bed met een sluitsysteem? kunnen enkel veilig gebruikt worden als dit systeem correct gesloten is. Controleer dan of het systeem correct gesloten is wanneer je je baby in bed legt om valongevallen en inknelling van hoofd en ledematen te vermijden.
 • Gebruik het bed en de bedomranding niet als het beschadigd is of als er stukken ontbreken. Gebruik alleen vervangstukken zoals aangegeven door de fabrikant.
 • Verander zelf niets aan een bed, zoals bodem perforeren, spijlen uit volle wanden zagen, 2 bedden op elkaar monteren.
 • Gebruik een babyslaapzak, waardoor het moeilijker is om uit bed te klimmen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *