Een babybed kiezen: de ultieme gids

Een babybed kiezen: de ultieme gids

Slapen, het hoogste genot voor zowel baby’tjes als hun ouders. In dit artikel overlopen we wat je moet weten over babybedjes:

Types babybed, met afmetingen en leeftijd

Type bed Leeftijd Afmeting (lengte x breedte)
Draagmand 0 – 3 maand 50cm x 30cm
Wieg 0 – 4 maand 80 cm x 40 cm
Babybed 0 maand – 3 jaar 120cm x 60cm
Peuterbed 1,5 – 3 jaar 140cm x 40 cm

 

Het type bed dat je baby nodig heeft, hangt af van de leeftijd en functie. Baby’s ontwikkelen zich razendsnel en hun slaapplaats moet meegroeien.

Draagmand

Je zal je baby vaak te slapen moeten leggen als je op verplaatsing bent. Een nachtje bij de grootouders of een avondje bij vrienden kan makkelijk worden doorgebracht in een draagmand.

Tip: leg een inbakerdoek of ‘swaddle’ in het mandje. Zo moet je bij een ongelukje niet telkens de hele draagmand schoonmaken.

Wieg

Een goede wieg zorgt op de eerste plaats voor een geborgen gevoel. Ze dient vooral om je baby gemakkelijk even te kunnen neerleggen in het huis. Je baby kan er overdag dutjes in doen, maar voor ‘s nachts zoek je het best een iets comfortabeler alternatief voor je doornroosje, namelijk het babybed.

Baby’tjes zullen na verloop van tijd hun wiegje ontgroeien maar dat is niet de enige reden om over te gaan naar een volgende slaapplek. Het kan namelijk gevaarlijk worden om je ontwikkelende baby in een wiegje te leggen.

Vanaf het moment dat je homo sapiens sapiens rechtop begint te staan, is het niet veilig meer om een wiegje als bedje te gebruiken. Hij of zij zou er wel eens uit kunnen tuimelen! En wiegjes zijn nu niet bepaald gekend voor hun stabiliteit…

Babybedje

In een babybedje (al dan niet als co-sleeper) zal je baby veel tijd doorbrengen. Zorg dus voor een veilige en comfortabele omgeving. Investeer in een zachte matras die goed ademt. Babybedjes kan je verder aanvullen met bedomranders of bedbumpers.

Handig als je niet wil dat je friemelaar tegen de bedrand stoot of het bed uitrolt. Je kan bedbumpers ook in je eigen, volwassen bed gebruiken om zo samen met je baby te kunnen slapen.

Peuterbed

Peuterbedjes zijn een grote stap voor kindjes, dus maak van de overstap vooral een leuke ervaring. Het kan best eng zijn om vanuit de geborgenheid van een ledikant te moeten overstappen naar een bed dat voor een kind heel groot lijkt.

Je baby’s favoriete knuffels en dekentje kunnen ervoor zorgen dat het nieuwe bed meteen vertrouwd en comfortabel aanvoelt. Zing nog even het favoriete slaapliedje, en dat grote nieuwe bed is helemaal niet zo eng meer.

Conclusie

Wanneer je kindje groeit, zijn nieuwe bedjes noodzakelijk. Het juiste bed is een veilige, knusse en rustige omgeving voor je kindje, zonder afleidingen, waar het heerlijk kan slapen en dromen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *