Effectieve en bewezen slaaptrainingsmethodes

Slaap, kindje, slaap. Vooral in het eerste levensjaar (en soms zelfs langer) kan slapen een echte uitdaging zijn, en dat zowel voor ouder als kind. Er zijn gelukkig manieren om je nachtrust terug te krijgen en als een uitgerust mens weer door het leven te kunnen gaan.

Wanneer beginnen met slaaptraining?

In de eerste maanden heeft een kindje geen dag- en nacht ritme. Dat zijn voor de meeste ouders de uitdagendste maanden. Het is dan ook totaal nutteloos, en zelfs af te raden, om al te beginnen met slaaptraining.

Pas vanaf 4-6 maanden kunnen baby’s ‘s nacht doorslapen. Met de nadruk op het woord KUNNEN. De helft van de baby’s slaapt helemaal nog niet door. Laat je dus niet van slag brengen wanneer andere ouders vertellen over hun nachten vol heerlijke slaap. Je bent zeker niet alleen als je kleintje niet onmiddellijk door de nacht slaapt. Hou vol, het is in dit stadium geen enkel probleem als je kleintje je ‘s nachts wakker houdt.

Wanneer moet je kind ‘s avonds naar bed?

Er is geen exact uur waarop alle kinderen van een bepaalde leeftijd moeten slapen. Je kleintje moet leren zelf in slaap te vallen, dat is het belangrijkst. Daar kan je bij helpen door bijvoorbeeld je baby niet pas in zijn bedje te leggen als zijn ogen al volledig toevallen. Dan ben je in feite te laat. Je wil je kindje liever al in bed leggen net voor het moe wordt. Ook is tijdens het flesje in slaap vallen geen goed scenario.

Kindjes verraden zich, net als slechte pokerspelers, door hun gedrag wanneer ze moe worden. Kijk uit voor de volgende signalen:

 • in de oogjes wrijven
 • aan de oortjes komen
 • minder goed evenwicht
 • sneller huilen
 • hun hoofdje ergens neerleggen

Hoe leg je je kind te slapen?

We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk een dagelijkse routine is voor een goede slaaptraining. Elke avond hetzelfde liedje, letterlijk en figuurlijk, kan echt helpen. Hier is een voorbeeld van een effectief slaapritueel:

 1. flesje geven
 2. verse pamper aandoen
 3. neusje spoelen
 4. tandjes poetsen
 5. slaapzak aandoen
 6. in bedje leggen
 7. liedje zingen
 8. licht uit en gaan slapen

Welke slaapmethode werkt het best?

Niet alle methodes werken even goed voor elke baby. Het is beter om te zien waar jij je als ouder het beste bij voelt. We overlopen de bekendste methodes:

Cry-it-out methode: vrij vertaald als ‘je baby laten uitwenen’. Dit is de snelste methode om je baby te laten stoppen met huilen. Het is wel de meest controversiële methode en je hebt er een sterk hart voor nodig. Je laat je kindje huilen tot het stopt en gaat slapen, hoe lang het ook duurt. Dat zal elke avond minder lang zijn. Meestal is er een beetje ‘uitdovingseffect’: na enkele dagen wordt het huilen plots weer langer. Dat is wanneer de meeste ouders er de brui aan geven maar je moet juist doorzetten. Een wetenschappelijke consensus over de negatieve effecten van deze methode is er niet en je vindt fervente voor- en tegenstanders van deze methode.

Graduele extinctie: ook bekend als ‘de 5-10 minuten regel’. Daarbij ga je om de zoveel minuten bij je baby om hem of haar gerust te stellen. Sommige ouders nemen een stoel erbij en zetten zich elke avond iets verder, terwijl ze de baby blijven geruststellen vanop een afstand. Dit is een mildere techniek die veel ouders verkiezen. Het huilen blijft gemiddeld genomen langer dan bij de cry-it-out methode.

No-cry methode: je baby niet laten huilen en erbij blijven tot je kleintje in slaap valt. Dit vergt een heel grote inspanning en het kan lang duren vooraleer je kleintje zelf leert slapen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *