Hoeveel slaap heeft mijn baby nodig?

Kinderen in volle groei hebben heel wat uren slaap nodig. Hoeveel slaap je baby nodig heeft, hangt af van zijn of haar precieze leeftijd. Zo verschilt het slaapritme van een pasgeboren baby van dat van een kindje van 3 of 6 maanden oud. Hier vind je alvast een handig overzicht waarmee je een inschatting kan maken. Maar uiteraard geldt ook hier: staar je er niet blind op. Elke baby is anders! 

Een pasgeboren baby: 18 uren slaap

Pasgeboren baby’s slapen het grootste deel van de dag: gemiddeld 14 tot 18 uur. Natuurlijk niet aan één stuk door – borelingen slapen in korte periodes van enkele uren en zijn tussendoor steeds zo’n 45 à 60 minuten wakker. Baby’s vanaf 6 weken kunnen zelfs al tot 6 uur aan een stuk doorslapen!

Een baby zijn kost dan ook heel wat energie, en voldoende slaap speelt een cruciale rol in de verdere ontwikkeling en groei van je baby. Wanneer je kindje slaapt, maken de hersenen immers groeihormoon aan. Al die uren slaap zijn dus onontbeerlijk! Valt jouw baby moeilijk in slaap? Probeer dan deze tips.

Een baby van 3 tot 6 maanden: 16 uren slaap

Tijdens de eerste paar maanden ontwikkelt je baby zijn eigen slaapritme. De meeste baby”s slapen in korte cycli van 50 à 70 minuten, waarna ze even wakker worden. Een goede manier om ervoor te zorgen dat je kindje voldoende slaapt, is het inbouwen van voldoende regelmaat. Zelf kan je baby immers nog geen onderscheid maken tussen dag en nacht, dus doorloopt hij of zij voortdurend periodes van activiteit en ontspanning, die elkaar kort opvolgen.

Vanaf deze leeftijd kan je baby zich ook omdraaien in bed en op zijn of haar buikje gaan liggen. De meningen over of dit gezond is voor je kindje of eventuele ademhalingsrisico’s met zich meebrengt, zijn verdeeld. Opletten geblazen dus! Je kindje stevig instoppen en een goede babymonitor kunnen hier troost bieden.

Een baby van 6 maanden of ouder: 12 uren slaap

Een baby van zes maanden of ouder kan een onderscheid maken tussen dag en nacht en ontwikkelt een bioritme. Vanaf dat keerpunt slaapt hij of zij ‘s avonds en ‘s nachts normaal gezien gemiddeld een twaalftal uren aan één stuk door, aangevuld met een dutje van een of enkele uren overdag. Eens je baby een flinke peuter is geworden, mag je het middagdutje achterwege laten.

Om ervoor te zorgen dat je kindje gemakkelijk zijn of haar bioritme kan ontwikkelen, zorg je er best voor dat het huis overdag klaar en goed verlicht is, en donker voor de avonden en de nachten. Zo leer je hen het onderscheid maken tussen wakker blijven overdag en slapen ‘s nachts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *