Knuffeldoeken uit de doeken: ontwikkeling en socialisatie van je peuter

Een positieve ontwikkeling van je kleine ontdekkingsreiziger is het allerhoogste goed (?). Voor een veilige hechting van je baby’tje is een knuffeldoekje een ideaal hulpmiddel.

Wat is een knuffeldoek? 🧸

Een knuffeldoek is een zachte doek met een knuffel eraan die je baby naar hartenlust kan troetelen. Knuffeldoeken…

  • zijn super zacht maar toch stevig
  • hebben een plaatsje om een fopspeen aan te hangen.
  • zijn de ideale fopspeenhouder: ze helpen je baby (en ook jou!) om de tut terug te vinden in het donker.
  • hebben etiketten om aan te prutsen
  • hebben verschillende texturen om te ontdekken
  • kan je door de opening in het midden gebruiken als marionette

 

Deze nieuwe baby bff is bovendien wasbaar in de wasmachine op 30°C en mag in de droger op een zacht programma. Je baby mag sabbelen aan zijn nieuwe beste vriend zoveel die wil, want het is toch makkelijk schoon te maken… daarvoor dienen vrienden toch!

Waarom helpt een knuffeldoek bij de ontwikkeling van mijn kindje?

Welk effect heeft een knuffel of pop op de ontwikkeling van je kindje? Hoe komt het dat we zo een sterke en liefdevolle relatie hebben met knuffels of poppen? Een moeilijke vraag die wetenschappers, ouders, en de Gepetto’s onder ons, al lang bezighoudt.

Neurowetenschappers hebben recent ontdekt dat kinderen die spelen met poppen en knuffels een duwtje in de rug krijgen als het aankomt op het aanleren van empathie en sociale informatie. Ze deden kinderen ook spelen met een tablet en stelden vast dat dit niet hetzelfde positieve effect had.

De bekende psycholoog Harlow gaf baby aapjes 2 keuzes van soorten moeders: ééntje gemaakt van zachte stof, een andere gemaakt van ijzerdraad. Je kan al raden dat de aapjes altijd voor de moeder van zachte stof kozen. Deze knuffelmama hielp de aapjes als ze bang waren, liefde nodig hadden, troost zochten, en zorgde ervoor dat ze gezond ontwikkelden.

Wanneer ontwikkelingspsycholoog Erikson de stadia in de ontwikkeling beschrijft, vertelt hij dat elke fase gekenmerkt wordt door een conflict. Voor baby’s is dat ‘fundamenteel vertrouwen versus fundamenteel wantrouwen’ en dit conflict moet positief opgelost worden! Kleine kindjes moeten weten dat de omgeving veilig en liefdevol is. Wanneer mamie of papie even niet in de buurt zijn, moet je kleintje zich geborgen blijven voelen. We moeten je niet vertellen dat een knuffel daarvoor de ideale handlanger is. Knuffels to the rescue!

Knuffeldoeken helpen ook bij de creativiteit en verbeelding van je kindje. Voor je het weet, is de knuffeldoek een fee, tijger, astronaut, of dinosaurus… of een combinatie van de vier: de zeldzame en ontzagwekkende tijgerdinofee die de ruimte verovert… bangelijk!

De opening onderaan de knuffeldoek helpt om de knuffeldoek tot leven te brengen. Begin alvast te oefenen op buikspreken als tijgerdinofee!

Conclusie

Een knuffel is heel, héél belangrijk voor de goede ontwikkeling van je baby. We willen de huid van de knuffelbeer niet verkopen voor hij… euhm… geknuffeld is, maar de kind-knuffel relatie doet wonderen en zal je kindje nu en later veel helpen. Dat kunnen we je verzekeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *