Mijn baby wil niet slapen, wat nu gedaan?!

Misschien wel de vaakst gehoorde klacht van jonge ouders: wij zijn doodmoe! Zorgen voor een baby is al een hele taak op zich, maar als je baby moeilijk of niet wil doorslaapt, wordt het nog een pak lastiger. De tips & tricks in dit artikel zijn gericht op baby’tjes tot 1 jaar oud.

Slaappatroon van een baby

Het is heel normaal dat jonge ouders vermoeid zijn. Het slaappatroon van een baby is onstandvastig en vooral in het eerste levensjaar verandert er veel. Je baby wil misschien niet slapen, maar dat is dus normaal gezien de leeftijd. Je kind proberen dwingen tot slaap zal niet lukken.
Een pasgeboren baby kan tot wel 20 uur per dag slapen en kent het verschil tussen dag en nacht nog niet. Tussen de 3 en 8 maanden kan je baby al door de nacht slapen en doet hij of zij 1 tot 2 dutjes overdag. Je moet weten dat elk kindje anders is en je zal je in het begin moeten aanpassen aan je baby, niet andersom.

Slaap, kindje, slaap!

Wil je op je twee oren slapen, kies dan voor een stille en rustige omgeving. Zet de televisie of radio niet aan in de slaapkamer als je roosje moet slapen. Let erop dat het bedje van je baby geen speelgoedparadijs is. Ook te veel licht kan je baby wakker houden.

Een goede slaaproutine kan wonderen doen. Het is belangrijk dat je signaleert aan je kind dat het tijd is om te gaan slapen met een klein slaapritueel. Zing bijvoorbeeld steevast hetzelfde slaapliedje, ga broer of zus slaapwel wensen, knuffel je favoriete knuffel…

Als je baby slaapt, wil je het zo weinig mogelijk wekken. Zo wil je je baby ‘s nachts niet meer dan nodig moeten verversen. Kies eventueel voor een pamper die een maatje groter is om de nacht zonder ongelukjes door te komen. Als je baby even wakker wordt en wat zeurt, pak hem dan niet direct op.

Eventjes zeuren mag toch ook zeker!
Eens je baby’tje slaapt, wil je het zo weinig mogelijk lastigvallen. Valt je baby in slaap in je arm, zorg dan voor een naadloze overgang naar het babybedje. Als je ‘s nachts je baby moet verversen, doe het dan zo gesmeerd als een Formule 1 pit stop crew!

Ververs je baby in zijn bedje om hem niet te moeten verplaatsen… zonder troep te maken natuurlijk. Rompers die snel openen en sluiten zijn een must!
Bovendien zijn er een aantal situaties waarin het gewoon normaal is dat je baby moeilijk slaapt:

  • ziek zijn
  • tandjes krijgen
  • uitslag
  • tutje verloren
  • dag met veel bezoek
  • nieuwe dingen leren ….

SOS Slaap

Blijf je moeilijkheden ondervinden, je kan altijd raad vragen aan je naaste omgeving, vroedvrouwen, kind & gezin, je kinderarts,… Wacht niet tot je oververmoeid bent alvorens hulp te vragen.

Slaap zacht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *