SOS huilbaby: hoe breng ik mijn kindje tot rust?

Een baby die te weinig slaapt, kan heel prikkelbaar zijn. Gelukkig zijn er heel wat trucjes en manieren om je baby rustig te krijgen. Dat is voor elk kindje anders, maar hieronder geven we je alvast enkele algemene tips die je kan uitproberen om je baby kalm en stil te laten worden.

1. Probeer erachter te komen waarom je baby huilt

Als je weet waarom je baby huilt of prikkelbaar is, kan je gemakkelijker troost bieden. Dit zijn enkele mogelijke redenen waarom je kindje ontroostbaar is :

  • Teveel prikkels
  • Darmkrampjes
  • Vuile pamper
  • Moe
  • Honger

Huilen is de enige manier waarop je baby zich kan uitdrukken. Daarom is het logisch om eerst alle basisbehoeften te overlopen en zo stelselmatig oorzaken uit te sluiten tot de boosdoener gevonden is.

2. Help je baby om zich te ontspannen

Een relaxte baby huilt – meestal – niet. Probeer daarom te achterhalen wat jouw kindje kalmeert. Dat kan op tal van manieren. Zo kan je bijvoorbeeld beginnen met een liefdevolle, kalme manier van omgaan en dan van daar vertrekken. Wrijf bijvoorbeeld zachtjes over het rugje van je baby, probeer enkele rustgevende massagetechnieken1 of doe je kindje in bad. Ook je baby knuffelen en tegen je kleintje zingen of praten kan troost bieden. Probeer telkens een van deze opties en kijk wat het beste werkt voor jullie. Verander binnen dezelfde prikkelbare bui niet te vaak van aanpak, anders krijgt je baby teveel stimuli te verwerken en wordt hij of zij waarschijnlijk net nog meer geagiteerd.

3. Gun je baby complete rust

Teveel prikkels zijn nooit goed. Als volwassene zijn die al regelmatig overweldigend, laat staan als baby. Geen wonder dat je kleintje dan in tranen uitbarst. Soms helpt het dan om je baby even af te zonderen van het rumoer en in een stille, donkere kamer te leggen om uit te rusten.

4. Baker je baby in

Inbakeren – je kindje op een specifieke manier stevig in een doek wikkelen – geeft je baby een rustig en veilig gevoel. Sommigen geloven dat het je kleintje doet denken aan een vertrouwde omgeving: de baarmoeder. Het is wel belangrijk dat je dit op de juiste manier doet, anders kan je baby het benauwd krijgen of zich niet meer goed kunnen bewegen. En dat kan dan weer net een omgekeerd effect hebben!

5. Durf om hulp te vragen

Een onrustige baby kan je soms echt tot wanhoop drijven. Zeker bovenop al die slapeloze nachten die je pasgeboren kindje je bezorgt! Schaam je daarom niet als het je even teveel wordt en durf hulp te vragen aan familie of vrienden. Iemand die een ochtend of middag op je kindje let, zodat jij een paar uurtjes slaap kunt inhalen, maakt een wereld van verschil voor jou én voor je baby!

1 link naar blog babymassage 

2 reacties op “SOS huilbaby: hoe breng ik mijn kindje tot rust?

  1. Mijn zus had een huilbaby. Dit betekende een behoorlijke belasting voor haar en haar gezin. Het consultatiebureau verwees ze naar een kinderfysio. Het bleek dat een groeistoornis aan het huilgedrag ten grondslag lag. Daar bestond een doeltreffende therapie voor. Uiteindelijk kreeg mijn zusje een rustige baby terug.

    https://www.chiropractiedeeem.nl/huilbabys/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *