Welk type pyjama kies ik het best per leeftijd van mijn kind?

Pyjamama’s en pyjapapa’s vragen zich terecht af welke pyjama ze het best kopen voor hun slapertje. Voor een juist antwoord kijken we naar de leeftijd van je baby, peuter, of kleuter. Andere leeftijd, andere gewoontes, andere noden!

Een goede pyjama is weliswaar om verschillende redenen belangrijk. Het zorgt voor een beter slaapcomfort, aangepast aan de temperatuur, en is een onmisbaar onderdeel van een geijkt slaapritueel. De pyjama luidt onmiskenbaar de slaaptijd in. De associatie die pyjama’s met slaaptijd oproepen, maakt dat kinderen minder protesteren tegen wat onvermijdelijk komen zal.

Maar welke pyjama kies je nu het best?

Kies de juiste maat

De juiste maat kies je afhankelijk van de lengte van je baby en niet zozeer het gewicht (mits uitzonderingen). Deze gids toont je elke maat per leeftijd. Het eerste levensjaar gaat de groei van je kleintje heel erg snel, daarna neemt het af en kan je kleertjes wat langer houden. Hou dus rekening met een groeispurt van 6 cm per 3 maanden in het eerste levensjaar. Hou je dus vast aan je bretellen (maar vooral aan je baby’s bretellen).

Kies het juiste type

Wil je je leven makkelijker maken, kies dan voor het juiste type pyjama per leeftijd. Een luier verversen kan zo makkelijk of moeilijk zijn als de pyjama die je mini-worstelaar draagt. Enkele horizontale zachte knoopjes ter hoogte van de rug zorgen ervoor dat je niet de hele pyjama hoeft uit te doen.

Baby’tje van minder dan 1 jaar oud zijn ook gebaat met een vernauwing aan de enkels. Kleine trappelaars kunnen ‘s nachts zich uit de benen van hun pyjama’tje wurmen door veel te trappelen (het kikkereffect). Ze komen dan oncomfortabel vast te zitten in hun eigen pyjama. Let bij baby pyjama’tjes ook op een hulpstukje aan de mouw om een knuffeldoek vast te houden. S-U-P-E-R handig als je kleintje ‘s nachts zijn knuffeldoek met tutje kwijt is. Zo kunnen ze die zelf terugvinden en worden ze zelfredzamer. Als bonus kan jij ook gewoon blijven doorslapen.

Kies de juiste stof

Dikwijls lees je dat de juiste stof voor een pyjama een stof is waar je niet in zweet… maar kleine baby’tjes zweten helemaal niet! Kies dus op jonge leeftijd voor hemels zachte stoffen. Wij kiezen in je baby’s plaats voor fluweel en jersey. Op latere leeftijd is katoen de beste keuze: heel zacht, gaat lang mee, en is goed voor de transpiratie.

Kies het juiste patroon

Kies een coole pyjama met een patroon waar je baby, peuter of kleuter dol op is. Slapen moet leuk zijn! Wij zijn fan van dierenpatronen. Ze staan elk kind goed, leert kinderen van de natuur houden, en zijn beestig mooi.

In de kinderopvang en op school wordt ook pyjamadag gevierd. Meestal in de maand maart. Alle kinderen komen dan naar school in hun pyjama om alle zieke kinderen die school volgen vanuit hun bed, thuis of ziekenhuis, een hart onder de riem te steken. De ideale tijd om met je leukste pyjama voor de dag te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *