Ik ben niet de perfecte ouder. Wat nu?

Beseffen dat je geen perfecte ouder bent, het is zo goed als onvermijdelijk voor ouders met een eerste kindje. Je tekortkomingen onder ogen zien, is belangrijk. Maar het is nog crucialer om dat knagende gevoel te kunnen loslaten en je niet te laten overmeesteren door schuldgevoelens en stress. 💗

Voor elk tip is er tegenovergesteld advies

Voor de zwangerschap vatte ik het plan aan om een master list te maken van alle tips die ik vond. Ik doorbladerde volledige rekken in de bibiliotheek, doorploegde blogs, legde mijn oor te
luister bij moeders, vaders, tantes & goeroes, bestudeerde de website van Kind & Gezin, en nog zoveel meer. Maar helaas… Een net lijstje is er nooit van gekomen.

Ouderschap tips volgen is een beetje zoals religieus in de leer gaan: heel veel adviezen en geboden spreken elkaar integraal tegen maar toch doet iedereen alsof het een mooi, perfect samenhangend verhaal is. Als je het niet begrijpt, dan moet je gewoon nog wat studeren om er meer vat op te krijgen. Of blind geloven dat het goed komt.

Een kinderboekje uit 1930 gaf tips als ‘vergiftigt uw kind niet door het eene fopspeen te geven’ of ‘wiegt uw kind nooit’. Bijna 100 jaar later weten we natuurlijk wel beter, maar het is goed om te herinneren dat we zulke tips beter niet beitelen in steen.

Neem tips over ouderschap dus liever met een dikke korrel zout. Het is niet erg om soms het bos door de bomen niet te zien want we spreken hier niet over een park, maar een echt oerwoud.

Voel je niet te schuldig

Veel ouders ervaren een schuldgevoel omdat ze geen perfecte ouder zijn, maar dat leidt vooral tot onnodige stress. Waarover moet je niet al te veel stressen?

Flessen of borstvoeding
Een grote bron van schuldgevoelens is flessenvoeding geven aan je baby in plaats van borstvoeding. Je kan worden aangespoord, bijna gedwongen, door mensen met goede bedoelingen, maar op de vraag of je het best borst- of flessenvoeding kiest, is er maar één juist antwoord: “kies waar jij je goed bij voelt” (uit: kindengezin magazine column).

Consistent omgaan met je kinderen
Een andere grote bron van stress is onvoldoende consistent omgaan met je kindje(s). Of toch, dat gevoel te hebben. Voor je zelf kind(eren) hebt, kan je moeilijk begrijpen dat ouders niet wat samenhangender zijn in hun aanpak. Consistentie lijkt de makkelijkste optie: telkens op dezelfde manier reageren zodat je kleintje weet waar hij aan toe is, weet wat mag, en wat niet mag.

Consistentie is easy, want het is de weg die de minste moeite kost, duidelijk toch? Dan word je ouder en plots blijkt dat het net omgekeerd is! Dat keer op keer hetzelfde doen en duidelijk zijn voor je kind, is veel moeilijker en vooral vermoeiender dan het lijkt! Voel je niet te schuldig als je soms eens anders reageert dan je jezelf had voorgenomen. Veel belangrijker is dat je toont aan je kindjes dat je ze graag ziet, en dat ze veilig en geborgen zijn.

Het is niet erg om geen perfecte ouder te zijn, niet altijd alles te weten, en soms voor de makkelijkste weg te kiezen. Een goede ouder is er een die zijn kinderen graag ziet, er alles voor over heeft, en het beste van zichzelf geeft.

Meer advies en literatuur

We zijn niet de enigen die er zo over denken. De populairste trending boeken voor ouders (echte aanraders) van dit moment bewijzen dat. Denk maar aan het boek van Nina Swaans met de veelzeggende titel: “Ouderschap met twee vingers in de neus en één middelvinger in de lucht”. Ook Nina Mouton (ja, de zus van Eva) toont met haar boek “Mild Ouderschap” hoe je kan ingaan “tegen je eigen constructie van de ‘perfecte’ ouder”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *