Vragen over zwangerschap tijdens de COVID-19 pandemie

Zwanger zijn tijdens de huidige COVID-19 pandemie is emotioneel en psychisch heel belastend. Het kan voor heel veel stress zorgen en je vraagt je af wat er nu precies allemaal staat te gebeuren.

Wat kan je als zwangere vrouw doen om je te beschermen tegen COVID?

Het belangrijkste is de richtlijnen met betrekking tot hygiëne en social distancing naleven. Op info-coronavirus kan je de laatste maatregelen van de regering op de voet volgen. Verder is het als zwangere vrouw belangrijk dat je je zo goed mogelijk ontspant en relaxt. Veel stress, ook al heb je daar reden toe, is niet bevorderlijk tijdens een zwangerschap. Zorg daarom voor voldoende afleiding en pauze in je leven.

Zijn zwangere vrouwen vatbaarder voor COVID?

Op het internet vind je veel tegenstrijdige berichten maar recent blijkt het nu toch dat zwangere vrouwen niet vatbaarder zijn voor COVID-19 dan anderen en ook het ziekteverloop is niet zwaarder voor zwangere vrouwen in vergelijking met niet-zwangere vrouwen.

Kan ik het virus dat COVID veroorzaakt overbrengen op mijn kindje?

Tijdens de zwangerschap

COVID-19 heeft GEEN negatief effect op je kindje in de baarmoeder. Het virus is ook niet overdraagbaar van moeder op kind tijdens de zwangerschap.

Na de zwangerschap

Na de bevalling is het wel mogelijk dat het virus wordt overgedragen. Het is daarom belangrijk om de regels rond hygiëne en social distancing na te leven. Dat kan heel moeilijk zijn omdat je natuurlijk niets liever wil dan je kleintje vast te nemen. Dit gaat uiteraard gepaard met verdriet, maar steun op je omgeving: je partner, ouders, gynaecoloog, vroedvrouw…

Welke regels gelden er voor de bevalling in het ziekenhuis tijdens de Corona pandemie?

Informeer je goed bij het ziekenhuis waar je zal bevallen. Afhankelijk van het ziekenhuis gelden er andere regels over wat kan of mag, en wat niet. Het is niet aan te raden om je plannen voor de bevalling op het laatste moment nog aan te passen. Je moet ook niet twijfelen om bij het ziekenhuis langs te gaan.

Vragen waar je een antwoord van het ziekenhuis op wil met betrekking tot bevallen tijdens de Corona pandemie zijn:

  • Welke voorzorgsmaatregelen worden genomen voor, tijdens, en na de bevalling?
  • Wat met huidcontact tussen moeder en kind na de geboorte?
  • Wat als mijn partner symptomen vertoont of een positieve test heeft afgelegd?
  • Mag mijn baby bij mij in de kamer verblijven als ik Corona positief ben?
  • Hoe snel zal ik ontslagen worden uit het ziekenhuis als ik Corona positief ben?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *